Неделен книжен клуб

Книгите на Лиан Мориарти

Важни са хората, съдбите и душите. Като във времето преди Facebook, LinkedIN и Twitter.

Книгите на Лиан Мориарти

Лиан Мориарти е австралийска писателка, родена в Сидни през 1966 г. В следстудентските си години първоначално се занимава с маркетинг и реклама, но истинското й призвание е писането. На световната литературна сцена е позната отдавна – нейният бестселър "Тайната на моя съпруг" (2013 г.) – се задържа в Топ 10 на най-продаваните книги цяла година след издаването си.

След успеха на HBO сериала "Големите малки лъжи" (с участието на Рийз Уидърспун, Никол Кидман, Лора Дърн, Александър Скарсгард и др.) интересът към книгите на Мориарти се задвижва с нова сила. На българския пазар те са представени от издателска къща "Хермес". А всички, които все още не са преведени, можете да поръчате и от Amazon.

Кои са книгите на Лиан Мориарти?

Three wishes (2004)

The last anniversary (2006)

What Alice forgot (2010), издадена от "Хермес" на български език"Какво забрави Алис"

The husband’s secret (2013), издадена от "Хермес" на български език: "Тайната на моя съпруг"

Big little lies (2014), издадена от "Хермес" на български език: "Големите малки лъжи"

Truly Madly Guilty (2016)

С какво са интересни историите на Мориарти?

Във всяка от тях, без изключение, в определен момент от разказа настъпва обрат, за който трудно бихте се досетили. След прочита на първите един-два романа, в следващите се улавяте, че търсите като детектив връзките между образите, подозирате сюжета в немислими обрати и все пак накрая развръзката принадлежи само на фантазията на автора.

Историите са наглед твърде ежедневни – жена пада от фитнес уред и губи паметта си, дете се дави в басейн, възрастна жена завещава къщата си на почти непозната млада жена. Но тези обикновени случки в живота на много от нас са повод за дълбоки и гъвкави анализи на човешката душа.

Мориарти не пропуска никой образ. В нейните романи няма герой, който да е загатнат – всички са еднакво важни и за всеки разбираме в дълбочина, от фактологията за живота му до тънките настройки на неговото мислене. В тези анализи тя използва напълно автентични и адекватни психологически знания и определения.

Маркетингът на съвременния бит е само загатнат – доколкото споменава кой герой каква работа има. Но това е периферия в романите й. Важни са хората, съдбите и душите. Като във времето преди Facebook, LinkedIN и Twitter. [[more]] Ако се зачетете в някой от романите през лятото, спокойно можете да го препоръчате като "развлекателно лятно четиво". Но ако се задълбочите в описанията, ще видите колко различни гледни точки можете да откриете. В Truly madly guilty се споменава Операта в Сидни, защото една от героините работи там. Мориарти няма да говори за Операта така, както и всеки читател я познава – като едно от архитектурните постижения на XX век. Тя ще отиде по-далеч – ще ви накара да си представите какво е да работиш в Операта в Сидни, да имаш собствена гримьорна например, с изглед към водата.

Книгите завършват все добре. Но не сладнят като захарен памук. Завършват без фойерверки, без пламъци. Завършват така, както биха завършили повечето истории в истинския живот, ако влагаме повече ресурси като време, търпение и обич.