Изкуство

"Корабът Нощ" в Театър "Азарян"

Има поне дузина причини да гледате този спектакъл

"Корабът Нощ" в Театър "Азарян"

Дузина причини да гледате този спектакъл:

Маргьорит Дюрас, по чиито текстове е създадено представлението.

Татяна Лолова

Цветана Манева

Петя Силянова

Пламена Гетова (подредени по възраст, не по талант или значимост за спектакъла)

Стилиян Петров – режисьор, но също вдъхновител и движеща сила зад срещата на тези пет велики жени, които, оказва се, никога преди не са се срещали на сцената.

Яна Борисова – съавтор в подбора на текстовете на Дюрас; нейният изключителен усет към вълнуващото и емоционалното в театралния текст си личи в целия спектакъл.

Сценографията на Венелин Шурелов, семпла и въздействаща едновременно, с поредица от светещи думи, които оформят паралелни на литературната основа текст и смисъл.

Любовта – пълна с фантазия, тайни и безнадеждност, отчаяното чувство между двама души, на които не е писано да се срещнат.

Любовта – пълна със страст, меркантилна и обречена, отчаяното чувство между двама души, които се срещат само с телата си. [[more]] Сблъсъкът и симбиозата между тези две ипостаси на любовта, изведени през два текста на Дюрас, които неочаквано добре си хармонират на сцената.

Простото удоволствие да слушате един час как четири велики актриси четат текстове на една велика писателка.

Това е – поне дузина причини. Впрочем, не е зле да имате предвид и тези подробности: да се седи на пейките в театър "Азарян" е все така неудобно и почти мъчително; на мъжа до вас представлението най-вероятно изобщо няма да се хареса (на премиерата озадачените и недоволни мъже изглежда бяха болшинство); преживяването е необичайно и не е театрална постановка в класическия смисъл на думата. Но това всъщност е просто още един плюс. Женско и за любов – просто отидете с приятелка.