Изкуство

"Короната" или какво е да си кралица Елизабет II

"Короната" ще получи поне eдин от трите Златни глобуса, за които е номиниран – главна мъжка роля, главна женска роля и най-добър драматичен сериал.

"Короната" или какво е да си кралица Елизабет II

Известно време отбягвах "Короната" – историята на сегашната кралица на Великобритания Елизабет II, може би защото след "Имението Даунтън" нямах нужда да се връщам към света на замъци, господари, икономи, протокол, полилеи, мрамор и сребърни прибори. Но след като прочетох с какъв бюджет е "Короната" (първият сезон има 10 епизода), реших, че Netflix няма да хвърлят на вятъра 130 милиона долара, без стопроцентовото качество да е напълно гарантирано. И е точно така!

"Короната" ще получи поне eдин от трите Златни глобуса, за които е номиниран – главна мъжка роля, главна женска роля и най-добър драматичен сериал. Според мен сигурен е Джон Литгоу (познаваме го много добре в комедийното му амплоа от "На гости на третата планета"), който прави извънземна, невъзможна за достатъчно похвали роля в образа на Уинстън Чърчил. За Клеър Фой (Елизабет II) също съм сигурна, но все пак да не прекалявам със залозите. Третата номинация, за най-добър сериал, ще е трудна за спечелване (сред конкуренти като "Игра на тронове", Stranger Things, "Западен свят" и "Това сме ние"), но и там шансът е по-скоро голям.

Това, което е изключително ценно в "Короната", е, че проследява период от историята през призмата на една личност, на една жена, която все още е действащ монарх и е видяла и участвала във всички събития от световната политическа сцена от първо лице.

[[more]] Първият сезон е фокусиран върху самото начало – сватбата й с принц Филип, раждането на децата й, смъртта на баща й, коронясването й, до 1955 г., когато Чърчил се оттегля от управлението. Първите години от нейното царуване са последните за гиганта Чърчил, който, след като е превел Великобритания през войната, спечелвайки я, ръководи второ правителство. Тяхната връзка – дистанцирана и характеризираща се с огромен взаимен респект, е представена като солидната основа, на която младата Елизабет стъпва, за да осъзнае себе си като монарх и да издигне държавните си отговорности над личните на майка, съпруга, изобщо личност, доброволно пренебрегваща свободната си воля в името на държавата.

Успоредно с това има една "лична" нишка в сюжета, която интригува вероятно повечето обикновени хора – коя е тази жена, какви са отношенията й вътре в семейството, кой кой е във връзката й със съпруга, децата, майка й, сестра й, чичо й. Коя е Елизабет, през какви етапи преминава като жена, какви компромиси й се налага да направи и колко бързо трябва да "втвърди" себе си, за да бъде на нивото на позицията си. Този личен елемент ни превежда по-добре през разбирането за тази жена, която аз лично безкрайно съм подценявала. Елизабет II се оказва изключително интересна личност!

Останалото е обстановката на лукс, лукс, лукс: дворци, зали, мрамор, полилеи, тоалети, перли, корони, официални вечери, яхти, лов, езда... и така до 130 милиона долара.  

Гледайте го! "Короната" е един от най-силните, ако не и най-силният сериал, появил се през 2016 г.