Изкуство

Костюмите в „Треска за лалета“ – като картина на Вермеер

50 костюма за главните герои, 25 костюма за монахините и над 500 за статистите

Не ви ли прилича на картина на Вермеер? Това изобщо не е единственият кадър от филма „Треска за лалета“, който досущ наподобява стара нидерландска картина. Всички детайли във филма са внимателно пресъздадени максимално близо до епохата и разбира се, костюмите са особено интересни. [[more]] Художник по костюмите във филма е Майкъл О’Конър, носител на „Оскар“ за невероятните костюми в The Duches и с номинации за „Джейн Еър“ и „Невидимата жена“ – с други думи, вероятно най-подходящият кандидат за историческа драма с красиви дрехи. Майкъл О’Конър разказва, че за него е било истинско удоволствие да създаде костюмите за този филм, защото от XVII век в Холандия са останали огромно количество картини и по тях той в течение на два месеца е изучил всички детайли. Говорим не просто за кройки, цветове и материи, но и за подробности като цветове на конците, големина на илиците или вид закопчалки – наистина впечатляващ поглед на човек, влюбен в работата си.

Костюмите за филма са подготвяни няколко месеца преди началото на снимките, но и след това, като в процеса са били въвлечени самият Майкъл, двамата му асистенти, специален крояч с 8 шивачи и между 20 и 25 костюмиери. Каквото не са успели да подготвят сами, наемали от Италия и Испания. Общо са произведени около 50 костюма за главните герои, 25 костюма за монахините и над 500 за статистите. Някои от тъканите са купени в Турция, други са произведени специално за филма по старинни технологии, а ботушите са италиански, разбира се.

Най-красиви и интересни са костюмите на героинята на Алисия Викандер – София. След като се омъжва за богатия търговец Корнелис (Кристоф Валц), съпругът й я облича по последна мода с най-пищните дрехи на онази епоха. Бродерии, бижута, дантели – всичко по София е изключително и досущ напомня на портретите на богатите жени от онова време.

Особено интересни са големите бели колосани яки на София и Корнелис, характерни за най-богатите хора в Холандия. Тяхното производство и почистване са толкова трудни, че преди три века в Амстердам е имало цяла гилдия, занимаваща се с изработка, поддържане и колосване на тези яки. Днес това се прави само на едно място, наречено The School of Historical Dress, и именно оттам са взети яките за филма.

Дрехите на самия Корнелис също са много характерни. През XVII век черни дрехи си позволявали да носят само най-богатите граждани. Черният цвят бил изключително труден за постигане – понеже се боядисвало главно с природни бои, а те не давали плътен цвят и се налагало черните дрехи да се боядисват по много пъти, а още по-трудно било боята да се задържи, без да избелява. В костюмите Майкъл О’Конър е добавил към черното по малко розово и оранжево, защото този контраст стои добре на екран. Резултатът е оценен и от авторката на едноименния роман, Дебора Могак (жената с колосана яка по-долу, самата тя участваща като статист във филма), която смята, че костюмите са забележителни.

Художникът казва, че за него е било много голямо удоволствие да работи по този филм, защото това му е позволило за малко да попътува в миналото. Това пътуване очаква и нас, зрителите. Филмът е част от програмата на CineLibri.