Изкуство

Костюмите във филма Pulp Fiction – неразделна част от легендата

Сигурно много от вас помнят филма Pulp Fiction или „Криминале“ – не е за вярване, но това лято се навършват 20 години от премиерата му.

Костюмите във филма Pulp Fiction – неразделна част от легендата

Сигурно много от вас помнят филма Pulp Fiction или „Криминале“ – не е за вярване, но това лято се навършват 20 години от премиерата му.

За изминалите две десетилетия филмът придоби абсолютно култов статус – едва ли някой от нас, феновете, се затруднява да се сети моментално за поне две-три реплики или сцени, които са останали завинаги в личния ни кино лексикон. Славата на филма, обаче, не е била очаквана от никого, най-малкото от създателите му. Известно е, че Тарантино не е имал достатъчно пари за продукцията си и това се е отразило и на костюмите.[[more]]Художничката по костюмите Бетси Хейман, която е работила с Тарантино и за „Кучета в резерв“ разказва, че е ангажирала цялото си въображение и контакти, за да измисли и намери подходящи костюми за всички герои. Всъщност, ограничените средства са една от причините във филма да има толкова интересни и забавни дрехи и по-скоро е плюс, защото вида на всички герои е в абсолютен унисон с техните измислени характери и навици.

Започваме с Миа, защото все пак сме момичета. Бялата риза, с която е облечена Ума Търман по време на танца, е ушита от Бетси. Самата тя казва, че много модни къщи са се опитали в последствие да твърдят, че ризата е тяхна – но истината е, че не е имало пари за риза и затова Бетси ушила една. Що се отнася до черния панталон, Ума Търман е толкова висока, че стандартните панталони не й ставали, а за панталон по поръчка нямало пари, затова Бетси отрязала панталона над глезените, за да засили ефекта. А златните пантофки, които Миа събува преди да танцува, са оригинални Chanel, любезно предоставени назаем за снимките. Идея на Бетси е и цветното бюстие, което Миа носи под ризата – обикновен сутиен й се струвало твърде скучно за жена като Миа.[[quote:0]]Винсънт и Джулс са едновременно еднакви в „униформените“ си черни костюми и различни като типажи. Понеже Джулс обича да проповядва, в костюма му има пасторски елементи – стегната яка, плътно по врата. Винсънт пък е по-небрежен и затова Бетси избрала костюма му да е от лен и така винаги да изглежда намачкан. Когато извежда Миа на танци, Винсънт носи официален костюм, даден назаем за снимките от дизайнерката Agnes B – приятелка на Бетси и почитателка на Тарантино.

Дилърът на Миа Ланс (Ерик Столц) е човек, който си седи вкъщи и не излиза, затова Бетси решава да го облече в домашни дрехи. Преди 20 години модата на анцузите като домашна дреха не била така масова, затова Ланс носи тишърт (от личната колекция на Тарантино) и халат за баня, който Бетси прала в собствената си пералня много пъти, докато избелее.

Когато Винсънт и Джулс по принуда се разделят временно с костюмите си, налага се да облекат тишърти. За рекламните надписи на тишъртите се изисква специално разрешение, но Бетси успява да го издейства безплатно. Впрочем, дори ако нямаше такова разрешение, със сигурност щеше да се намери друго, еднакво интересно решение.

Има и още истории, но и така е ясно, че и зад костюмите във филма стоят усилия, умения и любов, равни на онези, вложени във всяка друга част на Pulp Fiction. Точно както подобава на легендарните филми.