Общество

Кой грабна големите награди на Webit?

Webit раздаде годишните си награди на бляскава церемония.

Кой грабна големите награди на Webit?

Португалците от Bioo спечелиха голямата награда от 200 000 евро в тазгодишното издание на състезанието за стартъпи Founders Games на Webit.Festival Europe. Компанията използва биотехнология, позволяваща произвеждането на електроенергия от фотосинтезата на растенията.

Международно жури от инвеститори оцени презентациите на 150 финалисти от общо 3550 кандидати. Сред участниците в журито се открояват имена като Найджъл Акланд, човекът-киборг с бионична ръка; проф. Шафи Ахмед, съосновател на Virtual Medics и Medical Realities; Сони Ву, основател на Misfit Wearables; Майкъл О‘Конър, изпълнителен директор на CorkBI; Хила Коен, отговаряща за международно бизнес развитие и „ускорител“ на иновации в World Food Programme; Марк Рабен, главен технологичен директор на SAP EMEA; Сабине Вандерлинден, главен изпълнителен директор на InsurTech Business, Startupbootcamp.

Последната дума за това кой печели надпреварата, беше на четиримата инвеститори, осигурили голямата награда - изпълнителният председател на Webit.Foundation Пламен Русев, основателят на Misfit Wearables Сони Ву, основателят на Elemental Machines Сридхар Айенгар и главният изпълнителен директор на InsurTech Business, Startupbootcamp, Сабине Вандерлинден. Те направиха оценките си въз основа на пет фактора - капацитет на екипа, възможност за развитие на проекта, бизнес подход, маркетингов подход и уникалност на идеята. Взеха под внимание и отговорите на серия от въпроси, зададени на финалистите на сцената на Webit.

На десетия юбилеен Webit.Festival Europe бяха отличени и най-добрите дигитални проекти, иноватори и интегратори на технологични решения сред многохилядната Webit общност. Наградите бяха раздадени в общо 13 категории. Сред победителите са проф. Шафи Ахмед (Best use of Digital Innovations in Health Award), който открива нови хоризонти в медицината, извършвайки редица сложни операции, докато използва устройства за виртуална реалност или очила с възможност за стрийминг; Мишел Моска (Security and Anti-Fraud Innovation Award), който е основател на Института за квантови изчисления и професор по математика в Университета във Ватерло и чиято работа е свързана с идеята за частните квантови канали и с криптиране на квантова информация чрез използването на класически ключове; Йелена Джокович (Best Innovation for Education Award), която приема като своя мисия да промени света и статуквото в него чрез силата на образованието и чрез инвестиране на време, средства и усилия в деца, преподаватели и родители, под нейно ръководство фондация „Новак Джокович“ изгражда 37 училища, подкрепя 683 семейства, обучава 1322 учители и помага на 20708 деца.

Сред отличените е и Найджъл Акланд. Той е първият човек, който изпробва иновативната протеза RSL Steeper, известна още като bebionic3. Акланд чувства като своя мисия да променя мисленето на хората за протезните крайници и да предизвиква възприятията на тези, които са принудени да носят протези.

Община Лисабон получи награда в категория Best Interactive Municipality, защото работи в посока подобряване на енергийната ефективност, устойчивостта и качеството на живот в града. В основата на интелигентна градска стратегия на града са поставени нуждите на гражданите. Общината насърчава изграждането на енергийно ефективни жилища, интегрирането на интелигентни транспортни решения и приканва повече хора да се включат в инициативата. Целта също така е да се стимулира икономиката и създаването на работни места чрез инвестиране в научноизследователска и развойна дейност и съчетаването й с политиките, за да се привлекат повече предприемачи и да се подобри достъпът до ресурси за висше образование.

Диана Стефанова беше отличена в категорията за жените в бизнеса и технологиите. Тя е управляващ директор на VMware за научноизследователската и развойна дейност на компанията в Европа, Близкия изток и Африка, освен това е добър пример за позитивите от равенството между половете.

Шах Рух Хан, известен още като кралят на Боливуд, спечели в специалната категория, свързана с даването на глас на жените. Той работи неуморно за равни права на жените и децата в Индия. 

С подкрепата на Webit