Мода

Красотата е брошка – тайнствената Ли Щайн

Брошките са нейният портрет.

Никой не я познава и не е виждал лицето й, но брошките са нейният портрет. Загадъчната Ли Щайн с право е смятана за най-влиятелната и иновативна дизайнерка на пластмасови бижута през ХХ век.

Родена е на 11 февруари 1931 г. (според други източници през 1936 г.) и част от детството й минава в концентрационен лагер. През 1957 г. в Париж Ли открива своя модна къща, за която се знае съвсем малко. До истинското си призвание тя достига благодарение на своя съпруг, химикът Фернанд Щайнбергер, който след продължителни опити намира начин да произвежда красива пластмасова материя, наречена родоид (състояща се от много тънки пластове целулоид, които се пекат един върху друг). Между отделните слоеве може да се добавят и други материали като дантела или брокат. Резултатът никога не е напълно идентичен с предходната партида и така всеки продукт е единствен и неповторим – запазена марка на Ли Щайн. Самият процес е трудоемък и може да отнеме до шест месеца. [[quote:0]] Между 1965 г. и 1967 г. Ли Щайн произвежда копчета, които се купуват от всички модни къщи на Париж, а през 1967 г. започва да прави брошки. 60-те са времето, в което нито една уважаваща себе си дама не излизала без бижута, а брошките били част от всеки комплект, обикновено заедно с обици, колие и гривна. Бизнесът на Ли Щайн се разраснал и за две десетилетия в ателието й работели над 50 човека. Постепенно модата на брошките отминала, освен това се появила силна конкуренция с евтини азиатски копия и през 1981 г. Ли закрила своя бизнес по финансови причини.

Случайността се намесила щастливо, когато неизвестен американски търговец изкупил голяма партида с брошки на Ли и ги занесъл в САЩ. Там тя станала популярна моментално и това й позволило да се върне към работата си в края на 80-те години. Оттогава досега всяка година Ли Щайн измисля по един-два нови модела, а старите продължават да се произвеждат. По традиция всяка брошка на Ли си има име.

Брошките на Ли Щайн са любими например на Мадлин Олбрайт, която се е появявала поне с два от най-известните модели – червената лисица и полярната мечка. Аз лично имам костенурката и калинката и мечтая да си купя още. Оригиналните брошки на Ли се познават по особената V-образна закопчалка с гравирано нейното име, а най-близките до България места, където могат да бъдат намерени, са Виена и Берлин. Цените им са напълно поносими, имайки предвид легендата, която стои зад тях. Защото поне аз съм напълно убедена – красотата е брошка.