Изкуство

Кратък гид за изкуството в новия клип на Бионсе и Джей Зи

И накрая, ако не сте видели "Аpeshit" слагайте слушалките и влизайте в Лувъра!

Кратък гид за изкуството в новия клип на Бионсе и Джей Зи

Вчера Бионсе и Джей Зи пуснаха хита на лятото – парчето "Apeshit", което е част от новия им албум "Everything is Love" освен че е всичко, което трябва да бъде един супер ултра мегахит, е и с убийствено видео.

Лувърът е дал благословията си за частна визита на семейство Картър за снимките на клипа им. Модата на семейството е Gucci, Versace, John Galliano, Burberry ..., но в случая си заслужава да дадем път на Лувъра и да видим шедьоврите, на фона на които се случва всичко.

"Мона Лиза" 

Джокондата се явява център на изобразителното изкуство. Светият Граал на Ренесанса. Нарисувана е от Леонардо да Винчи някъде през 1503 г. Дотук ще спра с нея, защото, ако не знаете коя е тази картина, по-добре е да си останете в пълен мрак, за наказание.

 

"Коронацията на Наполеон"

Жак-Луи Давид рисува този шедьовър през 1807 г. във връзка с коронацията на Наполеон. Бей и Джей очевидно харесват този неокласически стил, защото във видеото се мерват още две картини на Давид - "Клетвата на Хорациите" (1784) и "Похищението на сабинянките" (1799).

 

"Портретът на мадам Ракамие" 

Пак Жак-Луи Давид! Нарисувал е портрета на мадам Ракамие през 1800 г. Била е съпруга на банкер и една от най-известните жени в Париж. 

 

"Нике от Самотраки"

Елинската мраморна скулптура е с неизвестен автор и е нещо като фокусно място за целия клип. Скулптурата е в чест на гръцката богиня на победата Нике. Между 3 и 2 век пр. н. е статуя на Нике е поставена върху стръмна скала на остров Самотраки на входа на пристанището върху пиедестал с формата на корабен нос. През 1863 г. много фрагменти от тази статуя са намерени от френския консул и любител археолог Шарл Шампоазо, но главата и ръцете й така и не са открити.

 

"Големият сфинкс от Танис" 

Лувърът притежава най-голямата колекция египетско изкуство извън Африка, а гранитния сфинкс от Танис е един от безценните експонати в нея. Стар е колкото Старото египетско царство т.е 2600 г. пр. н.е.

 

"Венера Милоска"

Дори това, че няма ръце, не пречи на това тази скулптура да се превърне във вечен символ на древногръцкото изкуство (датирана е около 100 г. пр.н.е). Смята се, че е в чест на Афродита, гръцката богиня на любовта и красотата.


"Салът на Медуза" 

Това е картина на Теодор Жерико и един от образците на романтизма. Завършена е през 1819 г. и всъщност изобразява действителни събития. В началото на 19-ти век група френски кораби се отправя към Сенегал, но край Карибите флотилията навлиза в буря, флагманът й "Медуза" търпи корабокрушение, а от него успяват да се спасят около 150 души. Те се качват на сглобения от останките на кораба сал, с надеждата да достигнат близкия бряг. В борбата си за ресурси, войниците водят две битки и остават 30 на брой. После стават канибали...

Стъклената пирамида в двора на Лувъра

Стъклената пирамида в двора на Лувъра е завършена през 1989 г. Бионсе и Джей Зи просто не можеха да не включат във видеото този пример за съвременно изкуство от метал и стъкло.