Неделен книжен клуб

"Креативността", Луис Басат

За Луис Басат напълно може да се каже, че е жива легенда.

"Креативността", Луис Басат

В Неделния книжен клуб често представяме книги на автори, които са литературни звезди, писатели с доказано име, оставили завинаги своята следа в световната култура. Луис Басат е точно това, но в рекламата. За него напълно може да се каже, че е жива легенда, защото от онова поколение създатели на реклами малцина са живи и днес, а създаденото от тях отдавна е в учебниците. [[more]] Това е една малка и много интересна книга, пълна с примери от повече от половинвековната кариера на Басат в рекламата. Повечето от неговите кампании са страхотни, като не малко са познати и у нас, особено на по-изкушените в тази сфера. Но това изобщо не е книга само за хора, които се занимават с реклама. След прочитането й става ясно, че Басат би бил също толкова успешен в която и да е сфера на живота, защото притежава качествата, нужни за успех – безкрайно любопитство и потресаваща работоспособност.

Ето и един от примерите – за кампанията на родната си Каталуния в продължение на няколко месеца той написва над 1000 варианта за мото на рекламата. Всъщност не е ли вярно, че, ако някой от нас напише 1000 изречения, то може би едно от тях също ще е изключително? Просто колко от нас и колко често полагат усилия да работят по този начин?

В последните години книгите за това как да успеем и как да бъдем щастливи (а в идеалния случай – и двете) са неприлично популярни. Луис Басат изобщо не претендира да разкрива някакви тайни или да дава съвети в тази посока. Книгата дори не обещава, че четящият ще стане богат и успял. Удоволствието е в процеса на търсене – напълно достатъчно, когато търсенето трае цял живот.