Ретро

Легендата за Мерилин Монро и нейната рокля

Тази рокля си има име – “Happy Birthday, Mr. President” – и своя история, еднакво романтична и трагична, превърнала се в легенда.

Легендата за Мерилин Монро и нейната рокля

Тази рокля си има име – “Happy Birthday, Mr. President” – и своя история, еднакво романтична и трагична, превърнала се в легенда.

През 1961 година предложили на Мерилин Монро да пее за президента Кенеди на тържеството по случай рождения му ден в Медисън Скуеър Гардън. Тя се съгласила и започнала да подготвя изпълнението си, с което да остане незабравима. Естествено, Мерилин не разчитала на певческите си умения.[[more]]Тя помолила известния тогава дизайнер Жан Луи да й направи рокля, каквато никой дотогава не е имал и каквато само тя би могла да облече. Моделиерът започнал с това, че изгледал всичките й филми и забелязал, че Мерилин умее до съвършенство да владее тялото си, да се движи съблазнително и най-голямата й сила била нейната грация. Затова Жан Луи решил да направи рокля, която да разкрива максимално тялото й.

Специално за случая от Франция бил поръчан възможно най-нежният плат, като паяжина, напълно прозрачен. Роклята била ушита в дома на Мерилин, направо върху нея, докато тя часове наред позирала с неизменната чаша шампанско в ръка. Върху роклята били зашити над 6000 блестящи стъклени мъниста. За тази дреха Мерилин платила 12 000 долара – колосална за времето си сума.

Разбира се, организаторите на концерта проверявали всички участници и изискали от Мерилин да покаже дрехата, в която ще пее. Тя изпратила снимка на обикновена вечерна рокля в черно.

На 19 май 1962 година Мерилин Монро се явила на концерта за рождения ден на президента загърната с кожено палто, което свалила едва на сцената. Самата тя разказвала, че цялата зала ахнала – хората помислили, че е гола. Това не било далече от истината – под уникалната си рокля Мерилин не носела бельо.

Останалото е легенда. Президентът лично отишъл зад кулисите да благодари на Мерилин, а само няколко месеца по-късно я намерили мъртва в дома й...

Преди няколко години роклята на Мерилин Монро е продадена на търг за 1,3 млн. долара, но се твърди, че цената й вече е поне двойна. Или цената на легендата зад нея.