Неделен книжен клуб

„Летни лъжи“, Бернхард Шлинк

Можем ли да изберем между щастието и любовта?

„Летни лъжи“, Бернхард Шлинк

Можем ли да изберем между щастието и любовта? Въпросът звучи парадоксално, защото рядко се замисляме за това, че в живота любовта може да не е равнозначна на щастие; че да последваме сърцето си, понякога може да означава да изоставим щастливия си живот и приятелите си, за да се впуснем във вълнуващо, но несигурно приключение. [[more]] Този необичаен, но реален избор трябва да направи един от героите на Шлинк в сборника разкази „Летни лъжи“. Това е и червената нишка, която минава през всички разкази – изборът, който правят хората, привидно живеещи охолен живот без големи катаклизми, и дребните или по-големи лъжи, които потенциално разрушават живота им.

Бернхард Шлинк е автор, чието име е достатъчно популярно благодарение на книгата и филма „Четецът“. Двете впрочем нямат много общо помежду си и колкото и да харесвам филма на Стивън Долдри, истината е, че книгата е много по-въздействаща и че самият Шлинк е бил против екранизацията. Така или иначе именно това произведение прави автора си звезда на литературната сцена. Иначе по професия Шлинк е преподавател по философия на правото и син на един от най-видните теолози на следвоенна Германия, професор в Хайделберг, където преминава детството на самия Шлинк.

Тези биографични факти говорят много за прозата на Бернхард Шлинк. Моралните въпроси са в центъра на всяка случка и всяко човешко решение за него от дете – в родния му дом това е в центъра на дискусиите. Освен това юристът Шлинк просто не може да допусне да остави историята без ясен финал или „присъда“ – авторът казва, че никога не сяда да пише, преди да е напълно наясно как ще завърши разказът. И не на последно място, това са превъзходно написани истории, интересни, парадоксални и поучителни.

Отлична книга от един от най-талантливите писатели и интелектуалци на нашето време.