Изкуство

"Любовна афера"

За втория най-добър любовен филм на всички времена

"Любовна афера"

И друг път съм писал, че най-добрият любовен филм на всички времена е "Влюбването" на Улу Гросбард с Робърт Де Ниро и Мерил Стрийп. Веднага след него идва An Affair to Remember от 1957 г. на Лио Маккари, който по същество е римейк на неговия Love Affair от 1939 г. с Шарл Боайе и Айрин Дън и има четири номинации за "Оскар" плюс оценка 7.6 в IMDb.

На презокеански кораб се запознават очарователният, неустоимо мъжествен, устат и безпардонен плейбой Ники Феранте (Кари Грант) и бледата изтънчена красавица с изящно изваяни черти, изкусително тяло, червеникава коса и лунички Тери Маккей (Дебора Кар), бивша певица в бар в Бостън. Той ще се жени за практичната, симпатична и кротка, но най-важното свръхбогата наследница Лоис Кларк (Нева Патерсън), а тя - за успешния бизнесмен, загладения, изтупан и верен Кенет (Ричард Денинг). Поради това между тях не може да има нищо друго освен солени шеги, хапливи закачки, остроумно бъбрене, дори злобно дърлене, въобще нещо като приятелство (колкото и да е невъзможно то между мъжа и жената). [[quote:0]] Че всъщност двамата са родени един за друг и са лудо влюбени несъзнателно (по-скоро не си разрешават да го изкажат), разбира първо бабата на Ники Жану (Катлийн Несбит), достолепна възрастна богата дама с вродена проницателност и тиха мъдрост и със следи от изключителна хубост по повехналото, но жизнерадостно и благо лице. Нито той е толкова вятърничав и повърхностен, нито тя е точно издигнала се хладнокръвно от низините "фем фатал"... И правят глупост (никога не отлагай неотлагаемото, особено в областта на чувствата!) - дават си шест месеца да уредят ангажиментите си, а ако след това любовта е непокътната и истинска, да се срещнат... сещате ли се къде? Правилно, на върха на "Импайър Стейт Билдинг". Този филм и тази сцена са цитирани безброй пъти в историята на киното!

Останалото няма да го разказвам (е добре де, срещата се проваля). Недопустимо е някой интелигентен и ерудиран човек с нормални и незакърнели емоции да не е гледал този блестящ триумф на верността и любовта. Само мога да завиждам на тези, които ще го направят за първи път!

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.