Изкуство

„Мадам Мишима“, Театър „София“

Невероятно обаятелен, изключително убедителен и с премерени до милиметър жестове, Михаил Милчев е толкова автентичен в тази роля, че в салона не се чуваше дори дишането на публиката – до един бяхме стаили дъх.

„Мадам Мишима“, Театър „София“

Абсолютно заслужена номинация „Икар“ за главна мъжка роля на Михаил Милчев като мадам Мишима! Един мъж в ролята на жена в пиеса, която привидно се отнася до една далечна и екзотична страна като Япония, но всъщност е за лудостта във всеки от нас, на която предпочитаме да гледаме като на нещо странно и далечно.

Мадам Мишима е алтерегото на Юкио Мишима – реално съществуваща личност, многолика и странна, писател и актьор, режисирал сам собственото си самоубийство. Мадам Мишима е онази, която ще му помогне да направи последната крачка, когато болката стане непоносима. Мадам Мишима е неговата лудост.[[more]]Невероятно обаятелен, изключително убедителен и с премерени до милиметър жестове, Михаил Милчев е толкова автентичен в тази роля, че в салона не се чуваше дори дишането на публиката – до един бяхме стаили дъх. Представлението е монолог на мадам Мишима пред следователя, който разследва последните часове на самоубиеца и е своеобразен диалог между два противоположни свята – този на реда, дисциплината и правосъдието, и този на свободната воля, лудостта и поезията. Ясно е кой побеждава – както подобава на театъра, побеждава лудостта. И съм сигурна, че тайничко всеки от нас в публиката беше съгласен, защото искахме да спасим мадам Мишима.

Задължително трябва да спомена режисьора Калин Ангелов и художника Никола Налбантов, чиято отлична работа допринася за спектакъла. Автор е Елена Алексиева, която харесвам като писателка и не толкова като драматург, но в случая текстът е достатъчно монолитен и смислен, за да може с помощта на подходящия изпълнител да се превърне в отлично театрално преживяване. За лудите, за поетите, за безстрашните, за онези, които в сърцето си живеят мъчително красиво – тази пиеса е за нас.