Мода

Малката черна рокля

Да, едва ли има нещо по-банално в историята на модата от тази прословута малка черна рокля на Коко Шанел, която е начело във всеки списък с нещата, които всяко момиче трябва да притежава и която, твърди се, може да ни измъкне във всяка житейска ситуация. Този път се сетих за това не от поредните „10 задължителни неща в гардероба на истинската дама“, а от една статия на Тони Парсънс в списание GQ, в която той размишлява за официалния мъжки костюм. Това е нещо, което много мъже считат за излишно в гардероба си, купуват го само при нужда и съответно не могат да го носят и в повечето случаи изглеждат

Да, едва ли има нещо по-банално в историята на модата от тази прословута малка черна рокля на Коко Шанел, която е начело във всеки списък с нещата, които всяко момиче трябва да притежава и която, твърди се, може да ни измъкне във всяка житейска ситуация.

Този път се сетих за това не от поредните „10 задължителни неща в гардероба на истинската дама“, а от една статия на Тони Парсънс в списание GQ, в която той размишлява за официалния мъжки костюм. Това е нещо, което много мъже считат за излишно в гардероба си, купуват го само при нужда и съответно не могат да го носят и в повечето случаи изглеждат нелепо и все едно са облечени в нещо чуждо и крайно неудобно. Всъщност мъж, облечен в костюм по мярка, който го носи с добра стойка и самочувствие, във всеки случай изглежда по-строен и слаб, достолепен и хубав, независимо от възрастта си и от цената на костюма. [[quote:0]] Така е и с малката черна рокля. Аз самата не нося рокли и съответно до скоро изобщо нямах такива, защото в магазините погледът ми просто не се спира на тези артикули, обикновено отивам направо на блузите и обувките. Първата ми рокля беше нещо като експеримент, един приятел ме накара да я облека, харесах се и я купих. Това се оказа много полезна вещ. Имам я вече от години, но е все още актуална, защото кройката й е толкова семпла, че просто няма как да стане демоде.

[[more]] Няма никаква нужда да мисля дали си подхожда с другите части на тоалета ми, защото роклята е целият ми тоалет – обличам, слагам брошка и съм готова за всичко – от сутрешно кафе с колегите, до официално парти вечерта. Удобно, елегантно и надеждно – най-важното е, че не изглеждам неестествено вдървена, изкуствено скована в тази дреха, както в повечето вечерни тоалети, такава рокля е напълно уместна и с равни черни обувки и пак е много шик.

Убедих се от опита си, че малка черна рокля не е просто идиом, а нещо незаменимо за всяко момиче с малко свободно време и добър вкус. Изборът на модели е на практика безкраен – намерихте ли своята?