Ретро

Малката черна рокля на Коко Шанел навършва 90 години

Днес всички имаме подобна рокля в гардероба си, но малцина знаят, че Коко Шанел не е измислила малката черна рокля.

Малката черна рокля на Коко Шанел навършва 90 години

През 1926 година във Vogue се появила тази рисунка на Коко Шанел, с която тя останала в историята на модата. Днес всички имаме подобна рокля в гардероба си, но малцина знаят, че Коко Шанел не е измислила малката черна рокля. Тя обаче направила нещо повече – създала легендата. Малката черна рокля била създадена доста преди Коко и през 20-те години на миналия век станала достатъчно популярна, за да може дизайнер с визия като Шанел да я превърне в легенда. А историята е много по-дълга.

Всичко започнало с модата на черния цвят. Още през ХVІ-ти век на територията на днешна Италия (къде другаде) миланските и венецианските търговци демонстрирали богатството си като носели черни дрехи. По онова време скъпите черни тъкани не избелявали, стрували много скъпо и всички модно облечени мъже ходели в черно. Италианците не просто направили актуален този цвят – те измислили ефектни комбинации от различни материи. Например на картината на Аниоло Бронзино по-долу, младият мъж е облечен с черен жакет с разрези, под които ефектно се показва подплатата. Винаги можем да разчитаме на италианците да демонстрират стил и модно въображение.

В средата на ХІХ-ти век императрица Евгения, която била испанка по произход, въвела на мода черното и типично испанските кройки с волани, дантелени шалове и черни рокли, които се казвали с романтични испански имена като „Алхамбра“, „Мадрид“, „Ескориал“.[[more]]За Шанел черният цвят означавал и още нещо. Това бил цвета на нейното детство. Тя криела произхода си толкова грижливо, че и до днес много епизоди от ранните й години са само догадка, но със сигурност се знае, че първите й години минали в приют. Черната рокля, която през 20-те години била très Chanel преповтаряла досущ униформите на възпитаничките на манастирските приюти – черни чорапи, бели маншети и бяла якичка. С тези дрехи децата ставали напълно еднакви. Това била възможно най-демократичната униформа, едновременно семпла и уместна както денем, така и вечер. Именно този огромен потенциал на черните рокли използвала Коко.

Преди нея, обаче, с точно такива рокли в обществото се появявали известните на цял Париж принцеса Люсиен-Мюра и мадам Патри. Дори в самия Vogue дами в черни рокли се появявали още от началото на 20-те, съпроводени неизменно с ласкави отзиви като този: „Благородната простота си остава основно правило за елегантните дами.“

Вариантът на малката черна рокля на Шанел се появил в октомврийския брой на Vogue през 1926 година. Роклята била с грижливо измислена кройка и отлично съчетани бижута. На другия ден не се случила революция, Коко не станала звезда за една нощ. Все пак тя била много по-талантлива от съперниците си и успяла да наложи именно своята малка черна рокля. Отнело й около две десетилетия, но тя упорито повтаряла, че това е униформата на жените с вкус. И станало така, че след като подобни рокли преди Коко шиели и Пату, и Дрекол, и Вионет, и Ланвен и Лили Райх, светът запомнил само нейната. Малката черна рокля на великата Коко.