Любов и други бедствия

Мария Калас и Аристотел Онасис – разказана любов

Тя е първата сред дивите. Той е милиардерът, олицетворение на магнетичния любовник.

Тя е първата сред дивите. Той е милиардерът, олицетворение на онзи тип любовник.

Мария Калас е легенда приживе, хората я обожават – страстна, много уязвима жена. Той е Аристотел Онасис, един от най-магнетичните мъже в историята. Между тях има 10 години голяма любов, белязана от много ревност, болка и огромно предателство. Истинска гръцка трагедия.

През 1957 г. Аристотел Онасис е сред поканените на прием в чест на Мария Калас в хотел „Даниели” във Венеция. Там се виждат за пръв път, а две години по-късно милиардерът я кани за лятото на митичната си яхта „Кристина”. Сред гостите му са и Уинстън Чърчил и принцът на Монако. Съпругът на Мария Калас, Батиста Менегини, настоява Мария да отговори на поканата и да се качи на борда на яхтата. Естествено, не очаква нищо от това, което ще последва.

Мария остава покорена от чара на Аристотел – сама казва, че това, което я е увлякло, е неговата способност да привлича и заковава вниманието върху себе си. Аристотел не само кипи от живот, той е източник на живот! Между тях пламва пламък, който няма как да остане скрит. Мария Калас иска раздяла със съпруга си веднага, още в същата година, и се хвърля с цялата си душа в тази любов, отричайки напълно себе си, обсебена от Онасис.

Сянката на неговите компулсивни изневери обаче надвисва още от самото начало. Той е човек на парите, на живота,


не толкова на чувствата, а връзката им съвпада с един период за нея, в който кариерата й запада. Това я кара още повече да се отдаде на Онасис и да се отдалечи от музиката. Турболенциите във връзката им са постоянни.

„Той е грозен и насилник!”, казва тя. На този грозник тя ще посвети безчет писма после. Говори се и за тяхно общо дете, родено през 1960 г., починало часове след раждането. Нейните сцени на ревност са легендарни, както и отчаяното очакване на предложение за брак, което тя така и никога няма да получи...

Големият шок за нея идва през 1968 г., когато Аристотел изневиделица съобщава, че ще се ожени за Жаклин Кенеди, вдовицата на президента Джон Кенеди. Джаки е идеалната трофейна съпруга за него, познават се от 1964 г. Новината за сватбата Мария Калас получава от вестниците. Болката и унижението са непоносими и тя изпада в дълбока депресия. Разбира се, категорично отказва да остане в живота му като негова любовница.

Завесата на тяхната връзка се спуска, но любовта й към този мъж остава завинаги. А може би и неговата към нея. Смята се, че той е бил влюбен в нея до последния си час и че никога не се е отказал напълно от връзката им. Когато, вече много болен, постъпва в болницата, носи със себе си червената завивка Hermès, подарена му от Мария.

Аристотел Онасис умира през 1975 г. Реакцията й е „От днес съм вдовица”. Две години по-късно, само на 53 години, Мария Калас умира от разбито сърце.