Ретро

Най-ексцентричната жена на ХХ-ти век

„Аз искам да бъда живо произведение на изкуството“ – казвала Луиза Казати. И била точно това – една от най-забележителните жени на 20-ти век, която оставила следи в модата и изкуството, съществуващи и до днес.

Най-ексцентричната жена на ХХ-ти век

„Аз искам да бъда живо произведение на изкуството“ – казвала Луиза Казати. И била точно това – една от най-забележителните жени на 20-ти век, която оставила следи в модата и изкуството, съществуващи и до днес.[[more]]На Маркиза Казати е кръстена модна къща Marchesa. Тя е вдъхновителка на две от най-известните колекции на Джон Галиано за модна къща Dior, една от които е представена в Парижката опера и това и до днес е най-известното му ревю. На Луиза Казати е посветена най-романтичната колекция на Алекзандър Макуин и първата круизна колекция на Карл Лагерфелд за Chanel. Едва ли има друга жена, която да е оставила такъв отпечатък в модата само с лично присъствие и стил.

Луиза Адел Роза Мария Аман е родена на 23 януари 1881 година в семейството на италиански граф. Още от дете любимото занимание на Луиза било да разглежда модни списания с майка си и да рови в гардероба й. За нещастие Луиза и сестра й са още деца, когато умира майка им, а скоро след това и баща им. Двете момичета стават наследници на огромно състояние, но парите не можели да компенсират подобна загуба. Може би затова Луиза харчела парите си безогледно и в края на живота си била разорена и умряла в нищета.[[quote:0]]Титлата маркиза Луиза Аман придобила от брака си с маркиз Камило Казати Стампа ди Сончино. Двамата били много различни и живели заедно съвсем кратко време, а единствената си дъщеря Луиза дала на отглеждане при свои роднини. 

Животът на Луиза Казати бил едно огромно тържество – екстравагантно и ексцентрично като нея самата. Тя се местела от град в град и купувала най-красивите къщи – в Капри, Париж, Венеция – в нейния дом във Венеция в момента е разположен музеят Гугенхайм. Организираните от маркизата балове били легендарни – толкова, колкото и тоалетите й. Един път тя се явила пред гостите си „облечена“ само с една жива боа. Друг път отишла в Парижката опера в рокля от пера, които падали едно по едно и тя останала гола отдолу. Пабло Пикасо й направил рокля от електрически крушки, които светят. Най-знаменитите дизайнери на онова време – Пол Поаре и Мариано Фортуни – живеели почти само от поръчките на маркизата. Домашните й животни били гепард и крокодил и тя ги разхождала по улиците на каишка, с нашийници с диаманти.

Луиза Казати останала обезсмъртена в пиеси, книги, стихове и картини на най-знаменитите си съвременници – от Габриеле д’Анунцио, който бил неин любовник до смъртта си, Джовани Болдини, Джак Керуак и много други.

Чернокоса и зеленоока, винаги с драматично гримирани в черно очи, маркиза Казати е един от най-разпознаваемите образи в историята на модата.  Тилда Суинтън и Карин Ройтфелд са се снимали, преобразени в нейния образ, а Вивиан Ли и Ингрид Бергман са играли образа й в киното. Изглежда, че най-голямата мечта на Луиза Казати все пак се сбъднала -  тя останала жива като произведение на изкуството.