Ретро

Марлене Дитрих и нейните рокли-илюзии

На 27 декември 1901 г. е родена Марлене Дитрих.

Марлене Дитрих и нейните рокли-илюзии

Марлене Дитрих е една от големите легенди на Холивуд с всички прилежащи към звездния статус атрибути – грация, внимателно шлифован образ и бляскав гардероб. Когато започнала филмовата й кариера, показването на голо тяло на екрана било забранено от „кодекса на Хейс“ и художниците по костюмите намерили остроумно решение – прозрачни рокли, които имали пришити мъниста и пайети само на определени „ключови“ места. Именно с тези рокли-илюзии Марлене Дитрих останала в историята.

С такива рокли тя се снимала в киното, подобни имала и за концертите си. Появяването й на сцената било знаменателно – тя се движела бавно и грациозно и дори когато застанела пред микрофона, шлейфът на наметката й още бил зад кулисите. Истинска звезда! Снимките от турнетата й на фронта по време на войната обиколили света.[[more]]През 50-те години, когато Дитрих вече е навлязла в шестото десетилетие на живота си, тя отново тръгнала на турне и си поръчала същите прозрачни рокли при прочутия дизайнер Жан Луи. Шест месеца всеки уикенд актрисата летяла от Ню Йорк до Холивуд и карала Жан Луи да премества буквално всяко мънисто милиметър нагоре или надолу. В крайна сметка резултатът бил зашеметяващ, особено като се има предвид, че на снимките по-долу Марлене Дитрих е около 55-годишна. Разбира се, отдолу тя носела специално изработено в Италия плътно трико в телесен цвят, а злите езици говорели и за стегнато увит лейкопласт или твърда филмова лента, но всичко това не личи на снимките, на които се вижда истинска звезда. Върху прочутите си рокли Дитрих носела наметка от лебедов пух.

Роклите в телесен цвят с бляскави елементи са на мода и до днес и често се появяват на червения килим. Уви, днес модата на плътните трика и корсетите е отминала и онова, което се вижда, е твърде много, което често разваля ефекта. Кинозвездите запазили любовта към роклите в стил Марлене Дитрих, но разрушили илюзията.