От А до Ям

Масала чай

Едно от нещата, с които напоследък свързвам зимните празници, е огромното количество чай, който изпивам през този сезон

Масала чай
След като Коледа мина, нека продължим с празничните аромати.
 
Едно от нещата, с които напоследък свързвам зимните празници, е огромното количество чай, който изпивам през този сезон – докато си почивам, гледам коледни филми, избирам коледни подаръци или планирам коледното меню.
 
И любимият ми чай през коледния сезон е Масала или известен още като хималайски чай. Не че Масала не може да се пие през цялата година, но букетът от подправки, с които се приготвя този чай, при мен винаги извиква коледни асоциации.
 
Всъщност масала означава имено смес от подправки, а те могат да включват джинджифил, кардамом, карамфил, канела, семена от копър, звездовиден анасон, индийско орехче, шафран и т.н. Едва ли съществува точна рецепта за съотношението на подправките, но какъвто и да е миксът, чаят си остава плътен и неустоим, загадачен и завладяващ като земята, от която произхожда.
Основата на масала чай е черен чай, пълномаслено мляко, кафява захар и току-що смлени подправки. Тъй като за мен черният чай, млякото и захарта не попадат в графата здравословни храни (т.е. храни за всеки ден), рядко приготвям масала с тези продукти и често ги заменям с чай ройбос, ядково мляко и сироп от агаве. Е, не е съвсем същото, но пък така мога да се наслаждавам на ароматна чаша чай всеки ден!
 
Колкото до подправките, те определено са едни от най-полезните храни. Според Аюрведа присъствието на дадена подправка може напълно да промени и чувствително да увеличи психологичния ефект на едно ястие. Дори се твърди, че всяка подправка помага на онази част от тялото, на която прилича външно – канелата на костите, индийското орехче на мозъка, кардамомът на черния дроб, а карамфилът на червените кръвни телца. Допълнително, всички подправки подпомагат храносмилането, а тази помощ е добре през празничния месец.
 
Предлагам ви примерна рецепта за Масала чай, която можете да промените според собствения си вкус.
 
Продукти за 4 чаши чай:
 
•1 пръчка канела
•1 парче пресен джинджифил (около 2 см) или 1 ч.л. джинджифил на прах
•1 ч.л. кардамом
•1 ч.л. семена от копър
•4-5 пъпки карамфил
•2-3 звездички анасон
•1 ч.л. индийско орехче
•3 ч.л. черен чай (или ройбос)
•1 ч.л. пълномаслено мляко (или ядково)
•кафява захар на вкус (или сироп от агаве)
 
Приготвяне:
 
Млякото се слага на котлона да заври и към него се добавят подправките. Счита се, че млякото извлича по-добре полезните им свойства от водата. Температурата се намалява и миксът се остава да къкри 3-4 минути. 
Добавят се водата когато отново заври, се пуска чая, който също трябва да поври на бавен огън няколко минути.
Сместа се прецежда и се подслажда. Масала се сервира горещ.

За автора:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com