Изкуство

Master of Art: "Фланьорът" или човекът, който промени живота ми

Филм, посветен на проф. Цочо Бояджиев

Master of Art: "Фланьорът" или човекът, който промени живота ми

Фотографът е човек, който вижда чудото в сивотата на ежедневието. Около него тече животът – черно-бял и скучен, а той през визьора на апарата вижда необикновеното, цветното и различното. Този фотограф се казва Цочо Бояджиев, по професия преподавател по Средновековна история, професор със световна слава и по съвместителство прекрасен поет. [[more]] "Цочушка" пишеше на дървените маси във факултета по философия по времето, когато доц. Бояджиев беше мой преподавател. Не знам дали има друг човек във факултета, а и в целия университет, когото студентите да наричат с галено име вместо с прякор зад гърба му. Цочушка – ние с бившите ми вече колеги и до днес го наричаме така. Той промени живота ни. Научи ни да виждаме в Средновековието чудото и очарованието на един далечен и различен свят. Научи ни на любопитство, на любов към философията и знанието изобщо. 

Във фотографията проф. Бояджиев отива именно като ученик. Има късмета да попадне на най-добрия учител – Коко Трейман, и днес двамата са равнопоставен тандем с вече издаден един общ албум със снимки.

Филмът "Фланьорът" е част от фестивала за документално изкуство Master of Art и разказва за Цочо Бояджиев – един мъдър, талантлив и необикновен човек. Разказва спокойно, интересно и дори забавно. Филмът е продукция на БНТ и може да бъде видян тук.