От А до Ям

Медена торта с маскарпоне

Невероятен фаворит сред тортите!

Медена торта с маскарпоне

Тортата, която представям днес, е един невероятен фаворит сред тортите. Приготвих я по повод моя рожден ден, превърна се в любима за цялото ни семейство. Харесвам рустик стила на неизмазаните блатове. Преди да я сервирате, оставете една вечер в хладилник, за да поемат блатовете добре от крема. Колкото повече отлежава, толкова по-хубава става. Не е сложна за изпълнение, блатът е уникално вкусен и стегнат, не се рони и се реже лесно. [[quote:0]]

За блата:
150 г течен мед
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. с връх нишесте
2/3 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. портокалови или лимонови корички (аз ползвах лимонови)

За крема:
500 г заквасена сметана
500 г маскарпоне
1/2 ч.ч. захар
1 малко бурканче сладко (125 г) от праскови или друг плод

За украсата:
френски макарони, свежи цветя, стръкове лавандула

 

Разбийте меда със захарта, солта и яйцата. Добавете останалите сухи съставки. Ще ви е нужна форма с диаметър 20 см. За да се получат тънки равномерни блатове, не е нужно да разделяте тестото на части, а можете да го изпечете наведнъж. Като изстине добре, разрежете го хоризонтално, така че да се получат четири тънки блата. Изсипете цялото количество тесто в тавичка, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена форма.

Печете около 15 минути в загрята до 180°С фурна, след това сложете фолио отгоре и печете още около 40 минути, докато забодена клечка излезе суха. [[more]] Докато блатът се пече и изстива след това, пригответе крема. Разбийте сметаната със захарта и маскарпонето. Захарта може да добавите на вкус, за предпочитане е кремът да е леко кисел, за да не става натрапчиво сладка самата торта.

Разрежете изпечения блат на четири равни части. Не е необходимо да се напоява тортата със сироп, тя ще стане мека и сочна, след като поеме от крема. Намажете обилно два от блатовете с част от крема. По средата сложете сладкото от праскови или друг плод по ваш избор. Довършете и с останалите блатове, сглобете тортата. Измажете цялата торта с останалия крем и сложете в хладилника да стегне поне за една нощ.

За украсата ползвайте готови френски макарони и живи цветя, плодове и най-вече своето въображение.

Да ви е сладко!

 

Дани е отскоро майка, кулинарен блогър е от значително по-дълго време. Обожава да пътува, обича хубавата храна и срещите с нови и интересни хора. Заспива с аромата на страниците на нова книга, буди се с чаша чай и с най-красивата усмивка – тази на сина си. Дани е автор на блогa Cooks and Bakes, където можете да откриете безброй вкусни изкушения, приготвени и споделени от нея с много любов и вдъхновение.