Общество

Менар – фестивал с мисия, вкус и любов към жените

Тази година зад „Менар“ стои една специална идея – подкрепа за инициативата на ООН 2014-та да бъде година на солидарност с палестинския народ.

Менар – фестивал с мисия, вкус и любов към жените

Менар е фестивал за ислямско кино и култура, който тази година се провежда за шести път (от 15-ти януари до 2-ри февруари). Свикнали сме да гледаме на подобни събития като ориентирани към ценители или за по-ограничена публика, но тази година мащабите на фестивала говорят съвсем друго. Филмите са няколко десетки, а събитията са подкрепени от почти всички посолства на арабски държави у нас. Пълната зала на откриването тази вечер също подсказва, че арабското и северноафриканско кино имат своята вярна публика.

Тази година зад „Менар“ стои една специална идея – подкрепа за инициативата на ООН 2014-та да бъде година на солидарност с палестинския народ. Ето защо фестивалът беше открит с фотоизложба „Палестина: Света земя“ – в Дома на киното може да видите удивителните снимки от тази красива държава и нейните интересно и цветно облечени жени, както и с палестинския филм „Наследство“. В речта си за откриването палестинският посланик д-р Ахмад ал-Мадбух говори за трудната съдба на народа си, който въпреки това създава култура и забележителни филми и помоли за минута мълчание за жертвите в лагера Ярмук (в Дамаск). Подкрепата за Палестина не е просто идея на организаторите на фестивала, а ясно изразена гражданска позиция.[[more]]Филмът „Наследство“, който гледахме на откриването, е режисьорският дебют на Хиам Аббас. Ако някой я е гледал във филма „Лимоновото дърво“ няма как да не я е запомнил завинаги. „Наследство“ разказва за съдбата на едно голямо палестинско семейство, което живее на границата на конфликта с Израел и гледката на ниско летящи военни самолети и разрушени от ракетите къщи е така привична, както разходката до супера или събиранията с приятели. В семейството предстои сватба и дядото събира целия род. Впрочем – една кола с мегафон събира и цялото село – абсолютно всеки е поканен на сватбата. Също както и всеки в селото е посветен в тайните от живота на семейството – кой син бие жена си, кой не може да има деца, кой има дългове, коя дъщеря има чужденец любовник и коя е обречена вечно да се грижи за болния си баща. Много човечен и разбираем за нас филм – за силата на традициите и семейната любов и най-трудния  избор в живота – да бъдеш себе си.

Тук трябва да отбележа, че в тазгодишната програма на фестивала има неочаквано много женски филми. Такива, в които главните героини са жени, които разказват за тяхната борба, съдба, победи и пътувания. Едва ли това е случайно – филмите са само от последните години и очевидно зад новините за политика и революции се случва  нещо друго – промените в света на жените, които в ислямския свят може да са зад кулисите, но не са второстепенни героини. Вероятно дори се адаптират по-лесно и намират най-неочаквани решения – знаем колко ни бива в тези неща. Така че с лекота си избрахме много филми за момичета, пълната програма е тук.