Изкуство

"Младият папа"

На 29 декември е роден Джуд Лоу.

"Младият папа"

В началото папата произнася реч пред претъпкания площад - за правото на аборт и приемането на гей браковете, за свобода, любов, демокрация, сурово наказание за блудствалите с деца в лоното на Светата католическа църква, за модернизация и адекватно поведение в XXI век, за толерантност и либерално отношение към другия и различния. Оказва се сън, и то кошмар... Така започва най-чаканият през 2016 г. сред изкушените и грамотни киноманиаци сериал - "Младият Папа" на Паоло Сорентино, с излъчвания всеки петък по HBO и с непрестанно растяща оценка в IMDb (сега 8.4).

Лени Белардо (Джуд Лоу) е избран за Папа Пий XIII през 1998 г. (фикция) след смъртта знаете на кого благодарение на сложна игра, труден компромис и машинации от страна на "сивия кардинал" Войело (Силвио Орландо, актьор от класата на Тони Сервильо), благ и външно смирен дребен пълен мъж с остър ум, огромна ерудиция, обикновено лице и дива жажда за власт (луд фен на "Наполи"). Фаворит е бил друг американец - кокалестият и аскетичен, избухлив, разярен и злопаметен крадинал Спенсър (Джеймз Кромуел), учител и ментор на Лени, но труден характер. Всички мислят поелия престола за лесен за манипулиране и податлив на влияния, слаб и мекушав. [[quote:0]] Жестоко се лъжат обаче - новоизбраният наместник на Бог, с "честни сини очи, сочни устни и красив като Христос" (по неговите собствени думи), бързо поставя всички на мястото им. Без недостатъци (с изключение на пушенето), той разкарва неудобните и заплашителните (дори в Аляска), а се обгражда с отгледалата го сестра Мери (Даян Кийтън, велика), отдадена безпрекословно на вярата сбръчкана, но горда, крепка и изправена жена, и приятеля от детинство кардинал Дюсолие (Скот Шепард), рижав кльощав грозник с тайни пороци. Приближен му става обикновеният свещеник Гутиерес (Хавиер Камара, актьор на Алмодовар), мълчалив, свит, хрисим и скромен.

Войело се опитва да подчини папата чрез алкохолизма на Гутиерес и прелъстителната, неусещаща своя животински първичен сексапил бледа и руса нещастна (не може да забременее от своя съпруг, швейцарски гвардеец) Естер (французойката Людовин Сение). Ала удря на камък и лека-полека се привързва и сам се подчинява, защото "Пий XIII наистина е светец!", а и чудеса започват да се случват.

Може и така да е, още повече че Светият отец отказва дори да се покаже на хората и произнася първата си реч в полусянка пред развълнуваното море от вярващи, само един неясен силует, за ужас на PR-ката София (Сесил де Франс), стройна висока ледена хубавица. Съдържанието на речта обаче, както последващото изказване пред конгрегацията на Кардиналите и блестящият разговор с италианския премиер (Стефано Акорси) ни вледеняват (въпреки някои революционни моменти като обръщането към Бог лично и директно, без посредници, но и без мъглата на светското и материалното). [[more]] Лени се оказва тесногръд назадничав закостенял консерватор (с моменти на съмнение и демагогски залитания), който иска да заличи всичко, постигнато от предшественика му. Младият папа е сладкодумен, изобретателен, агресивен, безкомпромисен, лудо амбициозен, роден пламенен оратор. Действително красив и млад (което предполага десетилетия управление), харизматичен и обаятелен, стратег и визионер, ала лукав и коварен, не се свени да се намеси дори и в светските дела и да поиска властта му да се разпростре и върху секуларната държава...

Сорентино ни потапя в една увлекателна и напрегната история за земното и небесното, за човешкото и Божието и за трудния компромис между тях, за вярата и упованието в една по-висша сила, която обаче трябва да носи мир, любов и опрощение, нали?

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.