Градски находки

Момичешки удоволствия в Берлин: Галерията на чудесата

ME Collectors room е три в едно, а преживяването там си заслужава.

ME Collectors room е три в едно – страхотно кафене, пълно с книги и списания за четене, изложбена зала, в която могат да се видят експозиции и инсталации на най-големите съвременни художници, и "кабинет на куриозите" – удивително място, единствено по рода си в Берлин в момента. Напълно обяснимо това е едно от любимите ми места и винаги когато ходя в Берлин, проверявам какво има в момента (Зигмар Полке от април нататък). [[more]] ME Collectors room се намира на любимата ми улица "Аугустщрасе" и в много отношения е точно толкова типично за града място, колкото е и самата улица. От входа се влиза в голямото кафене, което по немски не е разделено на отделни масички, макар че има и такива, а е с няколко дълги големи маси, направени от цели дървета, и там хората седят заедно, сами или с приятели. По масите и наоколо има сложени каталози и списания, така че да изпиете кафето или чая си в интересна компания.

Самото кафене е част от изложбената площ – периодично се сменя декорацията му, магазинчето на музея е част от заведението, а по стените има големи неонови надписи. Напоследък са "Добре дошли" на всякакъв език, но преди бяха не твърде любезното "Твърде много чужденци" на няколко езика. Какво ще последва, ще видим.

"Кабинетът на куриозите" (Kunstkammer) е феномен, който бил много разпространен в епохата на Ренесанса и Барока. Това е своеобразен частен музей, в който заможните колекционери събирали всевъзможни интересни артефакти от целия свят – в това число произведения на изкуството, образци от природата, екзотични предмети, необясними или магически неща.

Първата такава колекция принадлежала на Йоахим ІІ през XVI век, но с времето била напълно унищожена. Днешната колекция е събрана от различни колекционери, сред тях и Александър Хумболт. Повече от 200 обекта наброява колекцията и е една от най-добрите от този вид. Повечето неща са много красиви, някои са доста стряскащи. Има препарирана костенурка, крокодил, отрязана глава на жираф, която странно стърчи от пода. Има и истински рог от еднорог. Е, поне пише, че е купен като истински.

Изложбената зала не е голяма, но експозициите винаги са отлични. Много често са посветени на жените или са от жени художнички – последно помня изложбата на Синди Шърман. Изобщо преживяването в ME Collectors room си заслужава независимо дали имате нужда от почивка, или ви се иска да видите нещо по-различно.