Ретро

Мона фон Бисмарк – Бялата графиня

Гардеробът на Мона фон Бисмарк е истинска енциклопедия на модата от ХХ-ти век.

Мона фон Бисмарк – Бялата графиня

През 1933 година Синдикатът на парижките модни къщи, в който влизат легендарни имена като Chanel, Lanvin и Vionnet, обявява Мона фон Бисмарк за най-добре облечената жена в света. Признание, което тя получава лично от Коко Шанел – историята не помни друг такъв случай. Това е забележително дори само заради факта, че Мона е американка.

Мона Страйдър се ражда през 1897 година в неособено богато американско семейство. Съвсем малка тя остава сираче и е отгледана от леля си. В дома на възрастната и строга леля Мона учи езици, пиано и всички други умения, необходими за добър брак. Мона е отлична ученичка и успява да се омъжи изгодно. При това – пет пъти.

Първият й съпруг Харисън Уилямс е един от най-богатите хора в САЩ и непосредствено след сватбата Мона става любимата клиентка на парижките модни къщи. Тя е изключително красива и грациозна, с много бяла кожа, светли очи и коса, дълги крайници и нежни ръце. Истинска мечта за създателите на висша мода. Любимият й цвят е белият и от там идва и прозвището й „Бялата графиня“. Макар че Мона е графиня фон Бисмарк сравнително кратко време, тя има щастлив брак, от който и двете страни получават желаното – Мона става графиня, а графът, който е гей, получава съпруга и популярност във висшето общество.[[more]]Напълно в съответствие със своята осанка и грация, Мона предпочита много семпли кройки, моно цветове в светлата гама и трапецовидни силуети. Нейният любим дизайнер е Кристобал Баленсиага и любовта им е напълно взаимна. Като легенда се разказва историята – впрочем напълно истинска – как след една железопътна катастрофа, в която багажът й е унищожен, Мона си поръчва наведнъж 150 тоалета от Баленсиага. Когато дизайнерът обявява, че се оттегля от модата, графинята се затваря в апартамента си в знак на траур. Твърди се, че плакала три дни.

Гардеробът на Мона фон Бисмарк е истинска енциклопедия на модата от ХХ-ти век. В него са представени образци на най-големите дизайнери от първата половина на века и буквално стотици творения на Баленсиага. Графинята винаги поръчва по три екземпляра, за да има по един в трите й любими къщи по света. След смъртта си тя завещава своя гардероб на Юбер дьо Живанши, който го притежава и до днес.

Приживе за Мона се говорело на шега, че е образцов проект на „Вог“ – толкова често модната преса пишела за нея. Само че, за разлика от днес, никой стилист и моден редактор не й казвал как да изглежда и какво да облече. Мона просто имала вкус и така името й останало в историята на модата.