От А до Ям

Мусака по гръцки

На пристанището в Миконос наблюдавах един селянин на средна възраст, който продаваше произведеното от него – домати, краставици, мини патладжани и риган. Той имаше това излъчване, което често търся в хората, но не толкова често намирам – благост, добронамереност и топлота, неподправеност...

Мусака по гръцки

Казват, че с годините човек придобива лицето, което заслужава.

В Швейцария пък - че “човек е градинарят, а тялото е градината. Както си я поддържаш, такава ще е”. Разбира се, голяма роля играят и гените, но има логика и в горните твърдения. Несъмнено, начинът на живот и мислене се отразяват на външния ни вид и излъчване.

На пристанището в Миконос наблюдавах един селянин на средна възраст, който продаваше произведеното от него – домати, краставици, мини патладжани и риган. Той имаше това излъчване, което често търся в хората, но не толкова често намирам – благост, добронамереност и топлота, неподправеност...Не се сдържах и си купих от него зеленчуци, всичко беше на много ниска цена, не я увеличи, затова, че съм чужденка, а напротив, щедро ми сложи по няколко краставици, домати и парлаждани в повече...Не беше богат човек, личеше си. Искаше ми се и аз да направя нещо за него, но не исках да засегна по никакъв начин достойнството му... Само успях много да му благодаря, за което той ме удостои с най-благата и сияйна усмивка на света. За пореден път се замислих, колко малко трябва на човек за да е щастлив или да направи другите такива.

Много хора, започвайки да живеят здравословно, очакват чудеса, да се почувстват на момента здрави, пълни с енергия, със свежа кожа и атлетично тяло, но обикновено тези “чудеса” се случват след месеци, години...

 Най-често в приказките се случват чудеса, по-рядко в живота и обикновено трябва да си ги заслужим.

“Здравето е най-ценното нещо на света! Да си здрав не е всичко, но всичко е нищо без него.”

 

Необходими продукти за 8-10 порции

Около 1.5 кг патладжани

800-900 г кайма

400 г лук (3-4 глави)

150-200 мл бяло вино

3-4 средно големи домата

1-2 скилидки чесън

1 кубче зеленчуков бульон

1 с.л. брашно

сол, черен пипер и мащерка на вкус

зехтин за запържване на патладжаните

Необходими продукти за сос Бешамел

500 мл прясно мляко

100 г настърган пармезан (или кашкавал по избор)

60 г брашно

30 г масло

20 мл зехтин

2 яйца

сол и индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне

Лукът се запържва, добавя се каймата и се разбърква непрекъснато, за да не остане на големи топчета. Сипва се виното и като се поизпари се добавя брашното, обелените и нарязани на ситно домати. След 4-5 минути и чаша вода, бульонът, подправките и чесънът.

Къкри минимум 1 час, при необходимост се добавя още малко вода (достатъчен е и половин час, но вкусът на мусаката е много по-добър ако се готви по-дълго).

Патладжаните се нарязват на тънки лентички, посоляват се и се оставят в гевгир да се изцедят. Лентичките се попиват в кърпа или кухненска хартия. Запържват се до полуготовност. В тавичка с не по-голям размер от 30 на 22 см се нареждат патладжаните - един ред се редят на ширина, следвашия на дължина. Отгоре се разпределя каймата, заглажда се и се пече 30 минути на 180-190ºС.

За бешамеловия сос – загряват се маслото и зехтина, добавя се брашното, отдръпва се от огъня и се разбърква с телена бъркалка до пълно разтваряне. [[more]]Връща се и на няколко пъти се сипва хладкото мляко, бърка се до сгъстяването му. Прибавят се подправките. Като се охлади сместа, се добавят (разбитите отделно с вилица) яйца и пармезана. Сосът се сипва върху мусаката и се връща във фурната за още 30 минути на 180ºС.

Ако харесвате повече заливка, можете да направите доза и половина бешамелов сос и да увеличите печенето с 5-10 минути.

 

Други рецепти на Петя можете да откриете на http://petiastiffler.com/wordpress/