Изкуство

На 60 години Даниъл Дей-Луис се оттегля от киното

И това е много тъжна новина.

Надяваме се Даниъл Дей-Луис да е във временно настроение и да не е вярно, че се оттегля завинаги от киното. Ако никога повече няма да видим един от най-големите актьори в историята в нова роля, това е много голяма загуба.

Даниъл Дей-Луис е един от тримата членове на най-ексклузивния киноклуб в света. Само толкова актьори имат по три награди "Оскар". Неговите са за "Линкълн" (2013), "Ще се лее кръв" (2008) и "Левият ми крак" (1990). Актьорът има и още две неспечелени номинации за "В името на Отца" (1994) и "Бандите на Ню Йорк" (2003).

И само дотук да спрем цитирането на неговата внимателно подбирана филмография, е достатъчно. Горните заглавия са абсолютно задължителни за всеки, който се нарича кинофен, някои от тях са спрягани като най-великите филми в историята на киното. 

Последният филм, в който ще видим Даниъл Дей-Луис, ще излезе на 25 декември. Phantom Thread среща отново актьора с режисьора Пол Томас Андерсън ("Ще се лее кръв"). Действието във филма се развива през 50-те години, а Даниъл Дей-Луис играе ролята на моден дизайнер на висшето общество. Според Лесли Дарт, говорител на актьора, който оповести неговото оттегляне, Даниъл Дей-Луис ще участва в промоцията на последния си филм, след което ще се оттегли.

„Даниъл Дей-Луис няма да работи повече като актьор. Той е изключително благодарен на всички сътрудници и на публиката през годините. Това е лично решение и нито той, нито неговите представители ще направят последващи коментари по повода.”

С тази кратка декларация се оттегля една жива легенда – обаятелен мъж с нечовешки талант и ярък отпечатък върху историята на киното.

Надяваме се Даниъл Дей-Луис да има хубави причини за това оттегляне и разбира се, да размисли. Междувременно използваме новината, за да си припомним големите му роли! Разгледайте ги в галерията.