Ретро

На гости във вилата на Коко Шанел на Френската ривиера

На 19 август 1883 г. е родена Коко Шанел.

На гости във вилата на Коко Шанел на Френската ривиера

Снимки:  Sotheby’s

През 1923 г. в Монте Карло Коко Шанел среща втория дук на Уестминстър, Хю Гросвенър (и първи братовчед на Джордж V). По това време той е най-богатият мъж във Великобритания и един от най-богатите в Европа. Богат, но и много щедър мъж, който бил напълно наясно, че жените имат слабост към диаманти. Затова подарявал много от тях на всичките си приятелки.

С Коко Шанел започват любовна връзка, която продължава до 1933 г. Преди това тя е имала връзка с руския княз Дмитри Романов (с когото дукът на Уестминстър е далечен роднина).

През лятото на 1928 г. от борда на яхтата „Летящият облак”, плаваща покрай бреговете на Монте Карло, двамата забелязват интересно парче земя (част от ловните полета на монакската кралска фамилия), което бързо се превръща в един от подаръците за Коко. Там се появява една забележителна вила – вила „Пауза”, която се превръща в нейна резиденция от 1929 г. до 1953 г. Намира се в Рокбрюн-Кап-Мартен между Монте Карло и Мантон.

Връзката на Коко с дука приключва през 1933 г., а запитана защо не се е омъжила все пак за него, тя отговаря:

„Дукеси на Уестминстър има много, а Коко Шанел е само една!”

Коко Шанел и архитектът Робърт Страйц взимат идеята за вилата от мястото, на което е отраснала великата дизайнерка. Разбира се, това е единственият паралел със сиропиталището от XII век, стопанисвано от монахини.

Основната вила е с площ 929 кв.м., а около нея има още две по-малки постройки за гости. Голямата вила има седем спални, три гостни, трапезария, две кухни и помещения за персонала. „Пауза” има три крила, обърнати към сенчеста градина, а всяка стая притежава голяма камина. Обзаведена е с мебел от английски дъб от XVI век, отново подарък от дука на Уестминстър. Дъбови са и подовете и лампериите. Холовете се осветяват от испански полилеи от ковано желязо. В парка около вилата още през 1937 г. Vogue описва портокалови горички, склонове, покрити с лавандула, и маслинови дръвчета, пренесени от Антиб.

През 2007 г. модна къща „Шанел” изпраща прословутия си „нос” Жак Полж, който, вдъхновен от градините с лавандула и розмарин в имението, създава аромата 28 La Pausa.

В „Пауза” дукът и Коко често са посрещали Стравински, Жан Кокто, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Лукино Висконти...

След смъртта на дука през 1954 г. Коко Шанел продава вилата на Емъри Рийвс, литературен агент (включително на Уинстън Чърчил), автор и колекционер. През 50-те години британският министър-председател е гостувал често във вилата, където Рийвс е посрещал и Грета Гарбо, Грейс Кели, Аристотел Онасис и много други вип персони. [[more]] Семейство Рийвс събират тук и впечатляваща колекция от поне 70 картини – стените на вилата са били украсени с произведения на Пол Сезан, Моне, Гоген, Реноар, Ван Гог и Дега. Освен тях колекцията им в „Пауза” включвала и 300 предмета от китайски порцелан, 150 сребърни предмета, средновековно ковано желязо, арабски и испански килими... След смъртта на Рийвс със съпругата му се свързва Музеят на изкуството на Далас. През 1985 г. именно на него е дарена колекцията от 1400 предмета с условие в музея да бъдат пресъздадени шест от помещенията на „Пауза”, а творбите да са изложени така, както са били аранжирани и там.

През 2015 г. вилата става собственост на „Шанел”, които я купуват за не по-малко от 50 милиона долара. Това е обявената начална цена за търга, проведен от Sotheby’s, като модната къща планира да реставрира и възстанови вилата в духа на Коко Шанел. 

Направете пауза и разгледайте вила „Пауза” в галерията!