Нещо очаквано

Над 80 филма на КИНОМАНИЯ!

По случай ретроспективата му на Киномания, големият Бернардо Бертолучи се обърна към българската публика в специално видео

Над 80 филма на КИНОМАНИЯ!

Селекция от над 80 филма ще покаже юбилейното издание на КИНОМАНИЯ. Заглавията са разделени в специални филмови сесии – детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и др., а тази година, за да бъде удоволствието още по-голямо, зрителите ще се радват и на чисто нов екран в НДК. [[more]] Наскоро споделихме с вас ключовите заглавия в шестото издание на Фестивала на френското кино, който за пети път се провежда в рамките на КИНОМАНИЯ. Новината е, че специално за прожекцията на филма "Сезан и Емил Зола" в България ще дойде неговият режисьор – Даниел Томпсън. Няма да пропуснем и най-новите произведения на режисьорското съзвездие.

Като част от тазгодишната филмова програма ще видим откриващата лента "Слава" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов с участието на Маргита Гошева и Стефан Денолюбов. "Слава" е носител на редица отличия, сред които е и наградата от Hamptons за най-добър пълнометражен филм. Директор на фестивала в Ню Йорк е не кой да е, а самият Алек Болдуин.

Филмът "Пеещите обувки" на режисьора Радослав Спасов ще ни върне назад в годините, докосвайки ни до живота, таланта и любовта на прекрасната Леа Иванова. В главната роля ще видим актрисата Рая Пеева. Сред българските продукции са още "Зоотроп" на братята Гелеви – интересна анимация, сбор от късометражни филми, обединени от обща тема; "Балканска хармония – истина или сън" – документален филм на Атанас Киряков, който ще ни отведе в музикалния свят на Теодосий Спасов; "Поне веднъж да полетя", посветен на големия Иван Андонов, съвместна работа на сценариста Влади Киров и режисьора Галина Кралева.

Билети за всички филми на КИНОМАНИЯ се продават на касите на НДК и в мрежата на Ticketportal.bg.

Междувременно големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи се обърна към зрителите на фестивала, споделяйки надеждата, че неговата ретроспектива ще накара публиката да мечтае. Погледът към творчеството на режисьора е по повод 75 години от рождението му, заради което КИНОМАНИЯ ще представи някои от най-ярките му произведения. Нямаме търпение!