Момичешки тайни

Надя Йорданова: Здравето си личи по кожата

Само месец след като излезе на пазара, книгата „Как да избираме козметика“ на Надя Йорданова вече е една от най-търсените.

Надя Йорданова: Здравето си личи по кожата

Надя Йорданова

Само месец след като излезе на пазара, книгата „Как да избираме козметика“ на Надя Йорданова вече е една от най-търсените. Тя е практична, научно обоснована, смислена. Днес ви срещаме с авторката, която е защитила с отличие дипломна работа в направление „Фapмaкoлoгия, тoкcикoлoгия и фapмaкoгнoзия” в Xaйдeлбepг, Германия, и е създателка на популярния блог „Инфармация“.  

Какъв е правилният начин да избираме козметика?

Според нашите собствени нужди. Най-важно е знаем какъв тип е нашата кожа, както и че той е възможно да се променя. Едва тогава подбираме активни съставки, които ще са ефективни за нас, и търсим в кои козметични продукти се съдържат.

Съществуват ли универсални правила за всеки тип кожа?

Да се предпазваме от слънцето с подходящи продукти, да измиваме кожата два пъти на ден с козметика без сулфати, както и да посещаваме своя лекар за профилактични прегледи. Особено важно е всяка жена да прави ежегодни хормонални изследвания, тъй като хормоните много влияят на кожата. Всъщност здравето си личи по кожата. Препоръчвам и профилактични дерматологични прегледи всяка година, а не само при наличие на проблем.

Кои са задължителните пет продукта, които всяка жена трябва да притежава?

Измивен, слънцезащитен, нощен продукт, душ гел за тяло, както и козметика с витамин С. Серумите и кремовете с витамин С са продукти с много специфично действие. Формулирани са така, че да се преодолее ниското абсорбиране на витамин С през най-външния слой на кожата и да гарантират достатъчно количество от него да навлезе в дермата. Така се намалява негативният ефект от слънчевите лъчи и се увеличава производството на колаген и еластин.

Кои са най-ефективните активни съставки срещу бръчки?

Витамин С, пептидите и ретиноидите. Но всичко зависи от „индивидуалната“ кожа. Защото например ретиноидите не са подходящи за всички.

А хиалуроновата киселина и колагенът?

Хиалуроновата киселина може да се използва от жени на всяка възраст, тя е добра хидратираща съставка. Не очаквайте обаче да навлезе в кожата. Тя стои на нейната повърхност и както и колагенът всъщност, извлича влагата от дермата на повърхността и така хидратира кожата. Тоест те са добри хидратиращи съставки, но не могат да правят чудеса, както често се промотира.

В книгата си пишете, че в миналото в козметиката са използвани много вредни, дори отровни съставки.

Като почнем от опасния метал антимон, използван като туш за мигли от Клеопатра, минем през арсениевия тоник, популярен през ерата на Виктория, стигнем до растението беладона, с което през Средновековието са си натривали очите, и завършим с оловната пудра, която са използвали за бял тен. Затова не бива да смятаме, че всичко, което „е използвано от древността“, всъщност е полезно. Светът на козметиката е необятен и непрекъснато се развива.