Изкуство

Коя е най-скъпата рокля в историята на киното?

Ние можем да й се любуваме напълно безплатно – на екрана, където тя ще остане завинаги.

Коя е най-скъпата рокля в историята на киното?

Отговорът може и да е банален, но пък е напълно обясним – най-скъпата рокля в историята на киното е златна и е направена с истинско злато. Признавам, че въпреки моята любов към дрехите във филмите и интереса ми към дизайнерите по костюмите, самата аз не знаех коя е най-скъпата рокля в киното. Случайно попаднах на информацията, че това е една рокля на любимата ми Барбара Стрейзънд, и просто не мога да не го споделя с вас.

Най-скъпата рокля, правена в киното досега, е златната рокля на героинята на Барбра Стрейзънд - Доли от мюзикъла "Хелоу, Доли" (1969 г.). По онова време цената й била 8000 долара - огромна сума, която се дължала на факта, че дрехата била ушита с използването на 230 грама истинско злато. Дизайнер на дрехата е легендарната художничка по костюмите Ирен Шараф. Тя има 14 номинации за "Оскар" за работата си и пет спечелени награди, включително за филма "Клеопатра" с Елизабет Тейлър, където златните костюми също са широко застъпени. [[more]] Мюзикълът "Хелоу, Доли" е екранизация по известен спектакъл на Бродуей, в който героинята се появява в ярко червена бляскава рокля. Барбра не искала костюмите във филма да копират театралните и помолила Ирен да направи роклята й златна. Оказало се, че за най-добър ефект при осветяване и движение, роклята трябва да е от елементи с истинско злато и кристали Сваровски. Ефектът бил наистина потресаващ, само че роклята тежала 18 килограма! Въпреки това Барбра Стрейзанд дори танцува с нея. Единствената й молба била, докато танцува, да махнат еднометровия шлейф.

През 2011 г. роклята е продадена за 100 000 долара на търг. Оттогава цената й със сигурност е нараснала още повече. Но ние можем да й се любуваме напълно безплатно – на екрана, където тя ще остане завинаги.