Mish Mash Fest

Най-скъпите картини в света

На снимката по-горе е показан фрагмент от картината на Анди Уорхол „Осем Елвиса“, продадена през 2008 година за 100 милиона долара. Възможно ли е това да е реалната стойност на произведение на изкуството, което всъщност е репродуцирана осем пъти снимка?

Най-скъпите картини в света

[[more]]На снимката по-горе е показан фрагмент от картината на Анди Уорхол „Осем Елвиса“, продадена през 2008 година за 100 милиона долара. Възможно ли е това да е реалната стойност на произведение на изкуството, което всъщност е репродуцирана осем пъти снимка? Трудно е да се каже. Изкуството отдавна служи за сигурна инвестиция и към него се ориентират купувачи от Близкия и Далечния Изток и Русия, които вдигат цените до небесата. Това прави почти невъзможно държавна галерия да си позволи да купи известна картина.

Картината с Елвис, въпреки космическата си цена, е едва на десето място в класацията за най-скъпи картини на всички времена. Ето кои са първите пет:

 

„Играчи на карти“ на Пол Сезан – 250 милиона долара

До момента това е най-скъпо продадената картина в историята на изкуството. „Играчи на карти“ е една от общо пет картини на Сезан с идентичен сюжет, като останалите четири са собственост на големи световни музеи – сред тях Метрополитан и Д’Орсе. Петата картина до преди няколко години е била собственост на гръцкия магнат Джордж Ембрикос. След като през целия си живот отхвърлял офертите да я продаде, преди смъртта си Ембрикос все пак отстъпва и продава творбата на Сезан на правителството на Катар в лицето на Шейха Ал Маяса. Катар в последните години има основателни претенции да се превърне в културен и художествен център на арабския свят и инвестира сериозно в това начинание.

 

„Три скици към портрета на Люсиен Фройд“ на Франсис Бейкън – 142,2 милиона долара

След споменатото по-горе не е изненада, че и тази картина е купена от Катар. Този път сделката не е с частно лице, а на търг в Christie's. Това е рекордна цена за картина, продадена на търг. Шейха Ал Маяса предложила толкова висока цена, че никой не успял да я надмине. Любопитен факт е, че на търга не е било обявено кой купува картината и е имало множество спекулации, преди Катар да обяви, че е новият собственик.

 

„№5“ на Джаксън Полък – 140 милиона долара

Тази картина е известна в света на изкуството толкова, колкото Chanel №5 в парфюмерията. Продадена през 2006 година в Sotheby's за рекордна сума, картината е била собственост на холивудския магнат Дейвид Гефън. Твърди се, че новият дом на легендарната картина е в Мексико.

 

"Жена III", Вилем де Кунинг


И тази продажба е извършена от Дейвид Гефън през 2006 година. Това е била последната картина на де Кунинг от периода 1951 – 1953 година, собственост на частно лице. Интересна е историята на тази картина – до 1970 година тя е изложена в Техеранския музей за съвременно изкуство, но след Ислямската революция е забранена и скрита като неморална и противоречаща на нормите на исляма. Едва през 1994 година картината е продадена и изнесена от Иран.

 

„Портрет на Адел Блох-Бауер“ на Гюстав Климт – 135 милиона долара

Тази картина е купена от Роналд Лаудер с цел да привлича посетителите в галерията му в Ню Йорк, както Джокондата ги привлича в Лувъра. Впрочем, картината наистина е наречена „австрийската Мона Лиза“. Това е една от петте картини на Климт, които Мария Алтман получава от австрийското правителство през 2005 година, след дългогодишни съдебни битки за възстановяване на конфискуваното имущество на семейството й.