Общество

Нашите 7 вдъхновяващи жени лидери

Силни, решителни, дръзки, креативни, свободни

Нашите 7 вдъхновяващи жени лидери

Жените лидери, на които се възхищаваме, са силни, решителни, дръзки, креативни, свободни. Те са съвременни образовани визионери и са разбрали, че светлината, която излъчват, може да огрява много отвъд личните им амбиции и живот. В седмицата, в която празнуваме нашите първи 7 години, подбрахме 7 от тях. Ето кои са те.

 

Ангела Меркел

Когато първото политическо събитие, което помниш от дете, е изграждането на Берлинската стена и голяма част от живота ти е минала при комунистически режим, няма как да си нещо друго освен стожер на либералната власт в качеството ти на канцлер на Германия. Днес, когато десни популисти се появяват под път и над път, за да бълват лесни отговори на килограм, Мутти поддържа страната си с кредитен рейтинг ААА, Европейския съюз – обединен, като същевременно е най-влиятелният политик в Европа. И в света всъщност.  

 

Мишел Обама

Не можем да си представим по-смислена първа дама от Мишел Обама. За осем години в Белия дом тя показа на всички, че първата дама може да е много силна и влиятелна личност. Застъпник за изкуствата, образованието, патрон на множество каузи, но най-вече на мисията, която поведе с кампанията Let’s Move (за борба със затлъстяването при децата), Мишел Обама беше навсякъде, а ехото от нейните послания и невероятно дар слово вдъхнови милиони хора по целия свят. 

 

 Шерил Сандбърг 

Оперативният директор на Facebook Шерил Сандбърг е природна стихия. Когато заема длъжността си през 2008 г., пристигайки от Google, компанията има 130 служители и никакви пари. В момента имат 17 хиляди служители, като се смята, че хиляда от тях вече са милионери, а финансовата им база клони към безкрайност. Но приносите на Шерил Сандбърг съвсем не се изчерпват с управленските й способности: тя е силен глас в подкрепa на жените в икономиката и управлението, филантроп в световните топ листи, автор на бестселър (втората й книга излезе този месец), активист и критик на Доналд Тръмп.

 

Анна Уинтур 

Най-влиятелната жена в модата освен че управлява американската редакция на Vogue от трийсет години и определя какво е модерно и красиво, е и изключителен филантроп и фъндрейзър. От 1999 г. досега, под нейния контрол, годишната галавечер на музея "Метрополитън" например е набралa над 145 милиона долара. Тази огнена жена беше и активен участник в предизборната кампания на Хилъри Клинтън. Анна Уинтур е личност, която знае какво се продава, никога не отстъпва от принципите си и защитава решенията си дори когато никой друг не ги подкрепя.

 

Ариана Хъфингтън 

Като съосновател и главен редактор на наградената с "Пулицър" медия Huffington Post, национален колумнист, радио водещ и автор на 15 книги, какъв, мислите, е съветът на Ариана Хъфингтън за продуктивност? Спете повече! След като прехвърли медиите в следващия век, правейки ги платформа, в която читателите са активни участници, тази година тя започна нов проект. TriveGlobal е място, където можем да нормализираме пулса на ежедневието и да се научим как да се наслаждаваме (и да процъфтяваме) повече на живота си.  

 

Мануела Малеева

В страната, в която под жена лидер си представяме безлични партийни функционерки, каканижещи дежурни постулати, ето че има и една жена, достигнала върха в спорта, на която не й е все едно. Мануела Малеева следи изкъсо какво се случва в политиката и управлението, ежедневно споделя позициите си, сервирайки точно и бележейки ас след ас пред все по-голяма публика. Неуморен протестър, може би най-изявеният застъпник за правото на българските граждани в чужбина да гласуват, Мануела винаги е била за България, за което й се възхищаваме и я обичаме.

 

Кристиан Аманпур

Кристиан Аманпур е жива легенда – като международен кореспондент на CNN я познаваме в България още от времето на войната в Персийския залив. Реномето й е на една от най-влиятелните личности в журналистиката, жена, чийто Туитър профил следят повечето световни лидери. Тя (единствена!) направи интервюта с Хосни Мубарак и Муамар Кадафи по време на Арабската пролет. За нейните изключителни постижения на репортер и журналист е удостоена не един, а девет пъти с награда "Емми" за документалистика и новини.