Нещо очаквано

Среща с Полин Виардо, музата на Шопен и Тургенев

Една безкрайно интересна документална лента ще бъде прожектирана на 8, 9, 10 и 11 януари от 18 ч. в новото кино “Г8” на ул. “Уилям Гладстон” 8 в столицата. Премиерният филм “Полин Виардо – духът на една дива” е дело на режисьорката Мария Арангелова и оператора Владимир Зенкевич и разказва за създаването и премиерата на едноименния театрален концерт с режисьор и сценарист Марий Росен

Среща с Полин Виардо, музата на Шопен и Тургенев

Една безкрайно интересна документална лента ще бъде прожектирана на 8, 9, 10 и 11 януари от 18 ч. в новото кино “Г8” на ул. “Уилям Гладстон” 8 в столицата. Премиерният филм “Полин Виардо – духът на една дива” е дело на режисьорката Мария Арангелова и оператора Владимир Зенкевич и разказва за създаването и премиерата на едноименния театрален концерт , който ние толкова харесахме, с режисьор и сценарист Марий Росен. Филмът представя отблизо подготовката на концерта и артистичните търсения на екипа в общата среща с фигурата на известната оперна певица Полин Виардо (1821-1910).

Сензация в оперната музика, Полин Виардо си сътрудничи с композитори като Берлиоз, Майербер, Гуно и Масне, а освен това композира активно и публикува над 200 песни в периода 1841-1905 г. Талантът й печели възхищението на Лист, Шопен, Шуман, Менделсон и Сен-Санс. Самата Виардо в писмо до свой приятел през далечната 1864 г. признава: “Мисля че, изпитвам повече гордост от парите, които изкарвам с кратките си музикални наброски, отколкото от тези, които печеля като певица!”[[more]]Силен характер, голям талант и омагьосваща романтична природа, Полин провокира силния интерес на Тургенев. Въпреки че спекулациите относно естеството на отношенията им продължават и до днес, тяхната емоционална и професионална връзка процъфтява – от първата им среща по време на първия сезон на Виардо в операта на Санкт Петербург до смъртта на руския писател. Романтичната им, артистична връзка, е силен акцент както в театралния спектакъл, така и в документалния филм, който проследява сценичното действие, но предлага и интервюта с екипа и основния инициатор на проекта – оперната певица Ина Кънчева. Тя изпълнява ролята на Полин Виардо в проекта в творчески дует с пианиста Людмил Ангелов в образите на Шопен и Лист.

Не пропускайте срещата с историята на Полин Виардо – една талантлива жена, муза, певица и композитор, която вдъхновява не само най-артистичните представители на времето си, но и музикалния свят години по-късно.