Неделен книжен клуб

"Неграмотното момиче, което можеше да смята", Юнас Юнасон

Втората книга от автора на „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“...

"Неграмотното момиче, което можеше да смята", Юнас Юнасон

Втората книга от автора на „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, европейски бестселър, носител на множество литературни награди и вдъхновил екранизация с участието на Робърт Густафсон. Вторият роман на Юнасон носи неподправената усмихнатост и невъзможни обрати, познати ни от “Старецът”, което само по себе си го прави задължително четиво за всички, които обичат оригинални и забавни литературни творби.

В началото на 60-те години на миналия век в Йоханесбург се ражда едно чернокожо момиче, което с изключителния си ум опровергава очакванията, че ще умре сред мизерията на Совето. По същото време в Стокхолм се раждат двама еднакви на външност, но коренно различни братя. Съдбата пожелава тримата не само да се срещнат, а и да положат своя отпечатък върху световни събития.[[more]]Мащабът на повествованието е впечатляващ – в невероятната история на Номбеко Майеки участват президентът на Южна Африка, бъдещият президент на Китай, кралят на Швеция, двама агенти на Мосад, двама анархисти, три китайски момичета, фалшификаторки – и това е само началото... Помагат им едно вечно ядосано момиче, американски грънчар параноик, една графиня, а всичко се върти около една нелегална атомна бомба.

Юнасон оплита реалност и фантазия във върволица от случки, коя от коя по-чудати. Ала на фона на абсурдите и безумията на нашето съвремие не е чак толкова малка вероятността едно неграмотно момиче от Южна Африка да се озове в камион за картофи заедно с краля и министър-председателя на Швеция и да повлияе върху съдбините на планетата.