Неделен книжен клуб

„Неща, които падат от небето“, Селя Ахава

Очарователна книга!

„Неща, които падат от небето“, Селя Ахава

Животът е много по-интересен от изкуството. Понякога обаче е обратното. Романът на финландската писателка Селя Ахава, спечелил наградата за литература на Европейския съюз през 2016 г., е такава книга – написана с огромно въображение и пренаселена със странни и симпатични герои, които ни се иска да срещнем в реалния живот. [[more]] Анотацията ни подготвя за среща с момиченце, чиято майка е загинала под леден къс, паднал от небето; жена, спечелила два пъти от лотарията; мъж, ударен пет пъти от мълния, и бъдеща майка, която има в корема си русалка. Ще издам малко от сюжета, като обясня, че всички те са част от една обща история и са свързани помежду си, макар и да не се познават в повечето случаи. Освен това звучащите неправдоподобно на пръв поглед случки в романа намират съвсем логично обяснение и правят героите напълно реални и много симпатични.

По-голямата част от книгата е написана от името на детето, а подобна гледна точка винаги дава възможност за абсолютна искреност и трогателни признания, които са още по-въздействащи в сянката на липсващата майка. Когато късметът или съдбата ни споходят внезапно, става абсолютно ясно колко сме крехки в този свят и как само един миг може да промени всичко. Това простичко наглед заключение минава като червена нишка през цялата книга и свързва героите на Ахава.

Началото е много силно, така че случките с възрастните не успяват да достигнат внушението на детската история и общото ми усещане беше, че към края книгата някак загуби своята емоционалност. В крайна сметка така е и в живота – нищо не може да се сравни с магията на детството, дори ако спечелим джакпота два пъти. Очарователна книга!