Ретро

Нещо ново, нещо възмутително: Гениалните украшения на Рене Лалик

Най-голямата почитателка, покровителка и муза на Лалик била великата Сара Бернар. Той правел всичките й бижута.

През 1872 г. Рене Жул Лалик е едва на 12 години, но вече рисува прекрасно и получава първата си награда за своите картини. Въпреки това той е недоволен, защото мечтата му е да може да пресътвори с ръцете си нещо изключително и много трудно. Тази мечта ще го преследва години наред.

Рене Лалик е роден в семейство на търговец на вино и шивачка в областта Шампан, но израства в Париж. Баща му умира, когато Рене е едва 16-годишен, което е причина той да започне работа при известен парижки бижутер, като същевременно посещава училището по изкуствата Ecole des arts decoratifs. Образованието си Рене Лалик завършва в Лондон.

В началото на двайсетте си години дизайнерът вече умее не само да рисува, но е изучавал скулптура, керамика, емайл, глазура и стъклопис. Той рисува скици за текстил и за бижута за най-известните бижутерски къщи на Париж, които охотно произвеждат неговите модели, без да отбелязват кой е авторът им. Например тези брошки лястовици са измислени от Лалик, но са произведени от Boucheron.

През 1885 г. Рене Лалик открива първото си ателие, за да може да работи независим от големите бижутерски къщи и да осъществи спокойно екстравагантните си идеи. Защото Рене Лалик е не просто отлично образован и известен дизайнер – той е гений. Без съмнение няма друг творец в областта на бижутата и приложните изкуства, който така да е повлиял на модата и вкуса на жените в края на XIX в. и началото на XX в., както го прави Лалик. Бижутата му са невероятни – прекрасни и скандални едновременно. Самият той казвал, че единствената му цел е винаги да прави неща, които са нови и възмутителни. Критиката непрекъснато оспорвала идеите му, както и материалите, с които работел. Изглеждало немислимо почтените дами да носят до гърдите си змии, чудовища или гол дамски торс. Това украшение било истински скандал:

Само че жените просто обожавали Лалик, дори модата започнала да се променя под влияние на неговото творчество – за да носят големите му бижута, парижанките започнали да изискват от дизайнерите по-големи деколтета и голи рамене.

Най-голямата почитателка, покровителка и муза на Лалик била великата Сара Бернар. Той правел всичките й бижута и за сцената, и извън нея.

Един ден парфюмерът Франсоа Коти се разхождал из Париж и попаднал пред витрината на Лалик. В парфюмерията Коти бил не по-малко скандален и известен от Лалик в бижутерията. Коти вярвал, че шишето на парфюма трябва да отразява същината на аромата, да има душа, а тогавашните шишета били съвсем семпли.

Така Коти и Лалик започнали да работят заедно и променили завинаги флаконите за парфюми, а Лалик променил живота си – той спрял да произвежда бижута и започнал да прави изделия от стъкло. Те били също толкова изключителни и красиви, както бижутата му. За своя дълъг живот Лалик патентовал 16 открития, свързани с производството на стъклени изделия, някои от тях са тайна и до днес. На 50-годишна възраст Лалик успял да сбъдне мечтата си и да направи онова, за което мечтаел в рисунките си на 12 – да създаде облаци, но от стъкло.

Днес на парижката улица Cours La Reine все още може да се види стъклената врата на салона на Лалик от 1902 г. Това е любимата ми къща в Париж и когато някой ден се озовете там, обезателно минете да я видите – доказателство за невероятния талант и усет за красивото на Рене Лалик.