Момичешки тайни

Как да почистим лицето си?

Днес ви предлагаме как да си направите сами противовъзпалителен крем с невен и подхранваща маска от слънчогледови семки.

Как да почистим лицето си?

Пъпките и комедоните се появяват поради запушване на порите и много често се възпаляват. Свързваме ги с мазния или смесен тип кожа, затова много от рецептите за мазна кожа, особено тези за почистващи средства и лосиони, са подходящи в този случай. Тайната на успеха в борбата с пъпките се крие в грижливото почистване и педантичното спазване на хигиена.

Днес ви предлагаме как да си направите сами противовъзпалителен крем с невен и подхранваща маска от слънчогледови семки.

Крем с невен

Невена можем да отгледаме в двора или на балкона. В крайна сметка, винаги можем да си купим и от аптеката. Кремът лекува възпалените кожени участъци.

100 мл дестилирана вода
20 г цвят от лечебен невен
20 мл бадемово масло
100 г базисен крем

Кипваме водата и заливаме невена. Похлупваме сместа и я оставяме да изстине. Прецеждаме я през фина цедка, като добре претриваме цветчетата. Добавяме бадемовото масло. Разбъркваме внимателно маслената течност и базисния крем. Съхраняваме в порцеланово бурканче.

Маска със слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са богати на витамин Е, ненаситени мазнини и лецитин.

1 шепа сурови слънчогледови семки
малко вода
1 ч.л. пчелен мед
1 ч.л. чисто растително масло

В кафемелачка смиламе на прах обелените семки. Загряваме малко вода, разтваряме в нея меда, добавяме маслото и разбъркваме сместа със смлените семки до получаване на каша с подходяща за намазване консистенция. При необходимост, заливаме с гореща вода. Маската нанасяме равномерно върху предварително почистените лице и шия. След 30 минути изплакваме обилно с хладка вода.