Момичешки тайни

Нисковъглехидратното предизвикателство – седмица втора

Oще идеи, съвети и насоки как да успеете в това предизвикателство + новото седмично меню

Нисковъглехидратното предизвикателство – седмица втора

В края на първата седмица от съвместното ни нисковъглехидратно предизвикателство вярвам, че броят на хората, с които ще продължим, ще бъде по-голям от броя на тези, с които започнахме. Идеята да се храним по този начин беше приета възторжено, а статията с първото седмично меню – споделена стотици пъти.

Днес ще ви дам още идеи, съвети и насоки как да успеете в това предизвикателство. Как да се провалите, предполагам, знаете сами.

Храната е живот, а добрата храна означава добър живот, защото само чрез нея можете да си осигурите здраве, дълголетие, жизненост, тонус, енергия, добро настроение. Ненапразно Хипократ обобщава: „Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарството – вашата храна.“

Без укор в тона и без да влизам в обяснителен режим, ще ви дам моята гледна точка за здравословно и нездравословно; до какво води редовната консумация на въглехидрати, кои са най-честите грешки, които се допускат при спазването на подобен режим; как да се предпазите от тях и защо това предизвикателство няма срок на годност. 

Здравословно vs Нездравословно

Да не се консумират животински продукти не е здравословно. Съгласна съм, че хората, които го правят, обикновено имат причина – религиозна, философска, морална или емоционална, но ако нямате такава, а просто сте чели във форумите повече, отколкото е необходимо, моля имайте предвид, че вероятността след известно време да страдате от необмисленото си решение е голяма.

Да се храним по 5 пъти на ден не е здравословно и е знак, че не се храним оптимално. Ако сте гладни през 2-3 часа, това означава, че храната ви:

- изобилства от въглехидрати;
- е бедна откъм животински мазнини;
- не е достатъчна като количество;
- много сте лакоми.

Да се броят калории не е здравословно. Вероятно и вие имате познати жени, а напоследък и мъже, които са поставили чиния, пълна с неовкусена трева пред себе си, и се чудят как да постъпят. Това, което се случва най-често, е да си на направят селфи с хаштаг нещастен. Разбирам ги.

Да мислим постоянно за храна не е здравословно, това е знак, че не се храним рационално. Познавам толкова много хора, които обикалят света, за да снимат чиниите си с единствената цел да събират лайкове. Да, както вече написах, храната е живот, но съгласете се, че трябва да ядем, за да живеем, а не да живеем, за да ядем.

Думата „диета“ рядко носи здравословен оттенък. Не отричам, че има заболявания, които налагат спазването на такава, но вашата цел трябва да бъде придържането ви към хранителен режим, който да ви спаси от поредната диета.   

Кои са най-честите грешки, които се допускат при спазването на подобен режим? Как да се предпазите от тях?

Човешкото тяло има два резервоара, от които да черпи гориво – единият са въглехидратите, другият – мазнините. Ако ограничите първия, зареждайте от втория и имайте предвид, че ще харчите това гориво, от което зареждате. Тоест, ако консумирате основно въглехидрати, ще горите въглехидрати, ако консумирате основно мазнини, ще горите мазнини. Ако смесите двата вида гориво, ще харчите този, чийто достъп е по-лесен, а именно въглехидратите, а мазнините ще си останат… по тялото ви. Това се нарича биохимия и предлагам да не спорим дали е вярно или не. От тази единствена, но основна грешка произтичат още много. Предотвратете я навреме, за да не се завъртите в омагьосан кръг.

До какво води редовната консумация на въглехидрати?

Най-просто казано до лакомия. Защо? Защото характерно за въглехидратите е рязко да покачват нивото на кръвната ви захар, която не може да бъде постоянно повишена. В един момент тя рязко ще спадне. Точно този спад ще ви накара да отидете до магазина и без да мислите какво се случва, да изядете нещо, което да успокои нервната ви система и отново да повиши кръвната захар. И така докато легнете да спите и се молите да не се събудите през нощта, за да разчистите хладилника.

Редовната консумация на въглехидрати води до неконтролируем апетит, който рядко може да бъде обуздан. Следват поредица от грешки, които обикновено имат ефект върху здравето и външния ни вид.

Защо това предизвикателство няма срок на годност?

Защото добрата храна означава добър живот, а кой не иска точно това за себе си?

На вашето внимание менюто от втората седмица на Нисковъглехидратното предизвикателство: тук.

 

Веселина Янева създава Fitness Boutique Joy преди 4 години и решава, че това ще бъде място само за жени. Тренировките са индивидуални, винаги под наблюдението на фитнес инструктор, не се използват машини, а собственото тегло и свободни тежести. Останалата част от услугите, които предлага на своите клиенти, са тренировки на Вибро Плейт, антицелулитни LPG масажи, видео тренировки и изготвяне на хранителни режими. Автор е и на блог, където можете да прочетете много статии за спорта, храненето и нещата от живота.