Изкуство

Номинациите "Оскар" 2017 за костюми

Eдна от главните причини да ходим на кино e именно удоволствието от това да видим качествено и на голям екран красивите декори и костюми.

Номинациите "Оскар" 2017 за костюми

Вече е традиция да разказваме за номинираните в тази категория – не особено обсъждана, но затова пък напълно момичешка. Всъщност номинациите, свързани с ефектите, сценографията и костюмите, трябва да стават все по-важни, защото във време, когато филмите са достъпни за гледане на всякакви устройства, не е ли една от главните причини да ходим на кино именно удоволствието от това, да видим качествено и на голям екран красивите декори и костюми?

И тази година номинираните в категорията са известни имена в професията, с голям опит и много награди зад гърба си, а костюмите са толкова хубави и така органично вплетени в киноисторията, че е трудно да се предскаже кой ще спечели. За отбелязване е също така, че всички номинирани са жени. Его ги:

 

Колийн Атууд за "Фантастични животни и къде да ги намерим"

[[gallery:1]] Това е най-прочутата сред номинираните художнички по костюмите, любимка на Тим Бъртън, за която това е дванайсета номинация! Разказвали сме ви за работата й във филма "Вдън горите", освен това Колийн има три спечелени награди "Оскар" за работата си по "Чикаго", "Мемоарите на една гейша" и "Алиса в страната на чудесата". Самата тя разказва, че има слабост към приказните сюжети, което е очевидно в работата й, и че за нея е било голямо удоволствие да измисли дрехите на героите във филма така, че да приличат на типичните за Ню Йорк през 20-те, но без да са съвсем същите. Всички костюми имат някои леки изменения, за да си личи, че са ретро, но да не са буквално копие на дрехи от онова време. Напълно измислени са само мантиите на магьосниците – за тях просто няма достоверни образци от нито една епоха. Колийн е известна с това, че винаги лично е на снимачната площадка – нещо нетипично за дизайнерите по костюмите. Освен това тя е маниак на детайлите и нито един мъничък дефект не остава незабелязан от нея.

 

Мадлин Фонтен за "Джаки"

[[gallery:2]] Да се пресъздаде на екран гардеробът на една модна икона, е доста сериозно предизвикателство, но зад гърба на Мадлин Фонтен вече са филми като "Ив Сен Лоран" и "Амели". За отбелязване е, че режисьорът Пабло Ларайн е поканил французойка за тази задача вероятно за да се подчертае силното влияние на Париж в стила на Джаки. Мадлин е изучила много подробно архива на семейство Кенеди и се е придържала максимално към оригиналните кройки и цветове, които Джаки Кенеди е предпочитала. Специално за прочутия розов костюм на Chanel, с който Джаки е по време на атентата, от самата модна къща са помогнали, като са предоставили оригинални копчета и етикет от онази епоха. Всички останали костюми са вариации на оригиналите. Единственият абсолютно измислен от Мадлин тоалет е бледозелената вечерна рокля, но и тя е направена така, че да е максимално близо до онова, което Джаки би носила в този случай.

 

Джоана Джонсън за "Съюзени"

[[gallery:3]] Ако тази награда се даваше за най-красиво облечени герои, то Брад Пит и Марион Котияр без съмнение щяха да са абсолютните фаворити. Вдъхновена от филма "Казабланка" и от легендарните кинозвезди на Холивуд през 40-те, Джоана Джонсън създава прекрасни костюми и за двамата герои във филма. Всички дрехи, дори тези за второстепенните герои, са ушити специално. Художничката не искала да ползва оригинали от епохата, както е практиката обикновено, за да няма нищо вехто, а всичко да е лъскаво и ново. Интересен факт е, че Джоана Джонсън има много голям опит с военни филми – тя е правила костюмите за "Спасяването на редник Раян", "Операция Валкирия", "Линкълн" и затова всички военни униформи в "Съюзени" са абсолютно автентични до последния детайл.

 

Мери Зофърс за La La Land

[[gallery:4]] Независимо от факта, че героинята на Ема Стоун във филма няма възможност да си купува скъпи дрехи и повечето костюми са от H&M и малките бутици за дрехи втора ръка в Лос Анджелис, Мери Зофърс е направила сериозни проучвания за филма. За вдъхновение са й служили стари броеве на Vogue, както и актрисите, които са залегнали в основата на образа на Миа – Джули Кристи, Ингрид Бергман, Грейс Кели и Катрин Хепбърн. Някои от костюмите на Миа са директни препратки – например ¾ панталонът е досущ като този на Одри в "Смешно лице", както и зелената рокля на Джуди Гарланд от "Роди се звезда". Що се отнася до Себастиан, при него акцент са вратовръзките, които до една са взети назаем от специално студио в Холивуд за филмови костюми и са уникат. Независимо че Райън Гослинг се влюбил в тях, след края на филма трябвало да ги върне. Двете дизайнерски рокли, които се появяват накрая носени от Миа, са на Jason Wu.

 

Конзолата Бойл за "Флорънс Фостър Дженкинс"

[[gallery:5]] Дизайнерът на костюмите за филми като "Кралицата" и "Желязната лейди" се е заела и с Флорънс. Това е колкото символично, толкова и иронично. Впрочем това е моята фаворитка за наградата – в работата й има толкова хумор и талант, че ще е жалко да остане невъзнаградена. В основата на филма стои истинската история на Флорънс Дженкинс, така е и с костюмите. Известно е, че Флорънс сама измисляла дрехите си, сред които имало както стари бални рокли от XVIII век, които тя разшивала, така и мексикански костюми, обезателно богато украсени с аксесоари като ветрила, чадъри или криле. Мерил Стрийп е участвала активно в създаването на гардероба на Флорънс. Цветовете са светли и бонбонени, защото Флорънс обичала да се облича като малко момиченце – това й напомняло за детството, преди да я сполетят житейските неволи. Независимо колко абсурдно била облечена, тя никога не се притеснявала от околните, нито се чувствала неудобно. Това също се вижда отлично във филма, а заслугата е на великата Мерил.