Изкуство

"Нощният мениджър"

Отрезвяващ и поставящ ни в реалността, в която живеем

"Нощният мениджър"

Има нещо освежаващо в еклектиката на вкуса ми, който събира заедно инфантилната ми привързаност към детските филми и сериали, лекомислието на романтичните комедии, интригата от криминалните, суровата мърлява кръвожадност на тези със сюжет от Тъмните векове и изобщо от Средновековието, безжалостната реалност на политическите трилъри... Тъй като отдавна обаче съотнасям ценността на нещата единствено спрямо себе си, това не ме притеснява, така че не ми е никак трудно, водена от настроението в момента, да се захвана с едно или друго, в случая - с един минисериал на BBC One, създаден върху литературната основа на роман от Джон льо Каре и режисиран от датчанката Сузане Бийр.

Англо-американската продукция "Нощният мениджър" е елегантно жестока по английски и брутално реалистична по американски с типичния все пак въздаващ справедливост финал, без който явно не може... [[quote:0]] Твърде вероятно една истинска история, започваща във фоайето на луксозен хотел в Кайро, чийто нощен администратор Джонатан Пайн (Том Хидълстън) трябва да участва в предаването на документи в посолството на Великобритания. Красавица в "плен" на местен влиятелен политик, забъркан в незаконни сделки с оръжия, английски джентълмен, незагубил "рицарските си маниери", неуспял преврат... Тръгваме по следите на големите пари, които "прегазват" човечността, почтеността, дълга, омайват онези, от които очакваме да се борят срещу престъпленията. Изобщо тук са всички онези добре познати ни от новините неща, заради които ни е трудно да повярваме на който и да е политик или правителство.

Корупцията, в която са забъркани традиционно познати ни като подвластни на нея държави, както и такива, които поддържат имидж на почтени, е налице. Една безупречно действаща мрежа, начело на която е представящият се за благодетел и създател на "убежището" за жертвите на военния конфликт бизнесмен Ричард Роупър (Хю Лори). Човешкият живот не значи нищо, без значение дали става дума за непознати или близки. [[more]] На пътя на тази машина за власт и пари, построена върху страданието и ужаса на невинните жертви, застава една неголяма агенция с ограничен бюджет, водена от смела жена, която скоро ще стане майка (роля, пресъздадена от една от най-добрите великобритански актриси, Оливия Колман). Тя, подпомогната от стар приятел от службите на САЩ и от внедрения в организацията Джонатан Пайн, воден от чувството си за справедливост и желание за възмездие, приел нова самоличност и успял да влезе под кожата на злодея, както и под "завивките" на хубавата му приятелка, са тези, които ще накажат ако не всички, то поне част от "лошите", най-вече Роупър, обръщайки срещу него съдружниците му в мръсните сделки.

Като изключим финала, който, признавам, не е съвсем нереалистичен, но е подозрително успокояващ, "Нощният мениджър" е отрезвяващ и поставящ ни в реалността, в която живеем.