Общество

Новите кукли Барби - нормални или... дебели?

Вместо да приветстват нормалната кукла, самите възрастни сякаш искат барбитата да са това, което са.

Миналата седмица бях приятно изненадана от новината, че Mattel пускат в продажба куклички Барби, които изглеждат по-естествено. Предполагам, всички вече сте чули за това и няма да преговарям съобщенията. Накратко, освен че имат различни телесни форми, имат и цели седем тоналности на кожата, което сякаш изважда Барби от досадния стереотип - бяла, слаба и нереална.

Въпреки че аз лично не съм отгледана в присъствието на тази кукличка (моята я бях кръстила Рошла и беше с физика на дете, а не на секс-фантазия) и никога няма да мога да разбера напълно манията по едно пин-ъп момиче ( Барби по принцип не е детска кукла, дъщерята на създателката ѝ съвсем случайно се заиграва с "модна кукличка" за възрастни и така се отваря пазар), не мога да съм съвсем безразлична към това, че феноменът Барби засяга и влияе на огромно множество малки момиченца, чиито сънища са запълнени с брокат и мечти за бляскав полиестер, буйни коси, тънка талия и безкрайно дълги крака, тръгнали на шопинг. 

Но и не искам да демонизирам Барби – трябва да кажа, че според мен тя не е виновна за всички злини, в които я обвиняват – просто в комбинация с много други фактори (медийни и пазарни в крайна сметка) и много други, затвърждаващи oграничени стереотипи, образи (погледнете Братц, например), влияе върху малките деца и довежда до феномена "секси твърде рано", или както ги наричат понякога - "мъжемелачки в първи клас" - които успоредно със своите копирани от подобни външни фактори поведения и нагласи, страдат от изключително тесни по отношение на жената (като вид, форма и съдържание), но и не само, хоризонти, и за съжаление - много ниска вътрешна себеоценка, което вече е голям проблем.

 

 Photograph: John D Mchugh/AFP/Getty Images

Това разбира се са неща, които "всеки родител знае най-добре" и решава докъде и колко "Барби" да допусне в живота на малкото си дете.

Аз лично харесвам Дора Изследователката или онова същество, Руби, измислено, за да създава интерес у малките момиченца към програмирането. Разбирам обаче, че е много трудно такива образи да се вредят сред лесните форми, които дебнат зад всеки ъгъл. Но идеята, че си подходящ с твоята фантазия (и впоследствие - знания и умения) да създаваш този свят, ми харесва повече от тази, че си се родил, за да се ползваш от него и смятам, че би си заслужавало усилията. 

Засега приех хода на Mattel не толкова като жест на опомняне, а като опит да активизират продажбите, които напоследък са спаднали с 14%. Хората все по-малко купуват Барби, не искат децата им да са изложени на това влияние и беше нужен някакъв ход, за да се спре да се говори за това "тяло" и Барби отново да стъпи на челно място в писмата до дядо Коледа. Каквито и да са мотивите на компанията да ни предложи новите куклички, това е една добра новина.

Въпросът е, че една добра новина не стига. Има нещо което не разбирам у възрастните. Заглавия като  "Барби става пълничка". Или коментари " Ми правилно, щом деца на 4-5 години ядат по 3-4 бургера трябват и по-едри барбита с гушки", "А с бурка кога?", "Сега чакаме и трътлест, плешив Кен с очила и бирено коремче и нещата заспиват". И много други подобни. Някои стигат и по-далече. [[more]]Вече има брожения, че със създаването на "дебела" Барби ще се поощряват малките деца към затлъстяване. Наистина, Барби от 1963 година е била придружена с книжка " Как да отслабнем", в която съветите са се движили около това, че трябва да спрем да ядем. Любопитно е, че е изчислено, че с така наличната ѝ физика, ако беше жив човек, Барби никога не би получила менструация, защото телестните й мазнини биха били под 17%. Едва ли някой би приел такава съдба за дъщеря си. Но в същото време сякаш собствените ни представи за това, какво е нормално, са размити в резултат на времето и същите влияния, които действат и върху децата. Сякаш самите възрастни искат барбитата да са това, което са. Може би защото Барби не е кукла за деца, в крайна сметка.

Как децата ще се ориентират кое е нормално, ако ние самите мислим, че е създадена дебела Барби? Това обрича новите куклички и те според мен ще имат много кратък живот в лимитирани серии. 

И все пак... Разгледайте ги. Може би заслужават шанс. Коя е дебелата?