Ретро

Огърлицата на махараджата

Чудовищно бижу!

Огърлицата на махараджата

„Бандитките на Оушън” събира на екрана Сандра Бълок, Кейт Бланшет, Хелена Бонам Картър, Сара Полсън, Риана, Минди Калинг и Нора Лърн с една цел – да откраднат огромна диамантена огърлица от врата на Ан Хатауей по време на MET Gala. И докато техните героини са измислени, то огърлицата не е. И в двата трейлъра на филма се появява едно чудовищно бижу, което има свой исторически прототип.

През 1931 г. махараджата на Наванагар (Индия) е един от най-важните клиенти на Cartier. Къщата е изработила за него редица безценни бижута, сред които е и легендарният орнамент за тюрбана му, в центъра на който стои синият 61.5-каратов диамант „Тигрово око”.

Сега обаче махараджата се среща с Жак Картие, който по това време управлява лондонския бутик на къщата, за да му постави нова задача: да изработи най-разкошния водопад от цветни диаманти в света. Композиция, събрана около 136.25-каратовия синьо-бял диамант „Кралицата на Холандия”, 12-каратовия зелен диамант и няколко по-малки розови диаманта. Всички те – разположени сред буйна каскада от големи бели диаманти, предназначени да красят гърдите на махараджата.

Жак Картие описва поръчката като „висша реализация на мечтата на познавача”.

За разлика от огърлицата, орнаментът за тюрбан днес все още съществува и е част от колекцията Al Thani, която пътува между най-големите музеи в света.

Махараджата на Наванагар със своята огърлица. Снимка: Cartier Archives London © Cartier


Във филма огърлицата е кръстена на Джийн Тусан, легендарният творчески директор на Cartier. Визионер и пионер, Тусан е изиграла ключова роля в налагането на стила на Cartier през 30-те години на XX век и до голяма степен къщата дължи високото си реноме и вечна слава на нея. Тя обожавала индийските бижута и черпела вдъхновение от великолепието и разкоша, в който живеели махараджите. Тусан била независима жена, с мнение, непоколебимост и ако днес гледаше филма, щеше да хареса групичката, която Сандра Бълок събира за обира – смела банда жени, които знаят какво искат и как да го постигнат.

Джийн Тусан © Courtesy collection privée


Пресъздаването на оригиналната огърлица е възложено отново на Cartier. Бижутерите им са използвали скици и останали снимки, за да направят нейно копие с няколко важни модификации. Освен че в нея няма диаманти, размерът й е намален с 20% спрямо оригиналния, за да стои това огромно бижу по-естествено на Ан Хатауей. Няма ги и цветните камъни.
 

Cartier Archives London © Cartier

Сега остава само да видим как ще я откраднат. Е, поне във филма...