Изкуство

Опера като мечта – "Травиата" от София Копола и Валентино

За продуценти са поканени легендарният дизайнер Валентино Гаравани и неговият неизменен партньор и съмишленик Джанкарло Джамети.

Постановката на "Травиата" в Римската опера от тази пролет вече е част не само от историята на музикалното изкуство, но и на висшата мода. Това изобщо не е случайно – ръководството на театъра има за цел да привлече по-млади хора като публика, като същевременно предложи преживяване с най-високо качество. За целта за продуценти са поканени легендарният дизайнер Валентино Гаравани и неговият неизменен партньор и съмишленик Джанкарло Джамети. Двамата се спират на режисьорката София Копола, доказала с филма си "Мария Антоанета" умението си прекрасно да пресъздава разкоша на отминали епохи на езика на съвременността. Декорите са дело на друго голямо име в киното – Нейтън Кроули – три пъти номиниран за "Оскар" художник-постановчик, известен с филми като "Интерстелар" и "Тъмният рицар". [[more]] Костюмите, разбира се, са дело на модна къща Valentino. Самият дизайнер се оттегли от активна работа преди осем години и оттогава може да си позволи лукса да работи само по проекти, които го вълнуват лично. "Травиата" е именно такъв случай – той твърди, че знае всички арии наизуст от дете. Валентино Гаравани е нарисувал скиците за роклите на Виолета. Останалите костюми също са ушити в ателиетата на модната къща, но по модели на сегашните дизайнери Пиерпаоло Пачоли и Мария Грация Кюри (която междувременно отиде в Dior).

Сред роклите на Виолета за отбелязване е тъмносинята бална рокля с огромен шлейф, за която сопраното Франческа Дото казва, че е имала специални репетиции, за да се движи свободно. Безспорно най-впечатляваща е червената рокля на Виолета, цвят Valentino red, като в съответната сцена всички други персонажи са в черно и ефектът е страхотен. Самият Валентино казва, че любима му е кремавата рокля за края на операта.

Да се разказва може и още, макар че нищо не може да се сравни с преживяването на подобен спектакъл. За щастие, имаме възможност да проследим творческия процес в снимки и да се насладим на част от спектакъла. Абсолютно удоволствие!