Общество

Оригиналът на "Keep Calm and Carry On" на търг в Лондон

Оригиналният военен постер от 1939 г. е обявен с първоначална цена £21 000

Оригиналът на "Keep Calm and Carry On" на търг в Лондон

Британското военно мото Keep Calm and Carry On (в превод: "Запазете спокойствие и продължавайте") стана попкултурен хит през последните години не само на Острова, но и по цял свят. Чаши, възглавнички и тениски възпроизвеждат знаменитите слова, но едва през 2011 г. една английска компания успя да регистрира израза като запазена марка в Европа и САЩ. Във Великобритания тя не успява да го направи, защото думите са твърде често използвани. Макар фразата да предизвика много вариации, оригиналните копия на плаката, издаден от английското правителство преди Втората световна война, са изключителна рядкост.

Оказва се, че дори Британският военен музей не притежава оригинално издание на плаката. Липсата на оригинали идва от това, че плакатите никога не са били предназначени за разпространение, освен ако германските въздушни нападения срещу Великобритания не застрашат инфраструктурни обекти или не започне инвазия в страната, а това така и не се случва. [[quote:0]] Именно затова предстоящият търг на Панаира за изкуство и антики в Лондон предизвиква такъв интерес. Аукционна къща Manning Fine Art ще предложи оригинален постер от 1939 г. с първоначална цена £21 000. Оцелелият плакат, който ще бъде предложен на търга, е открит преди повече от 15 години на дъното на кутия със стари книги, принадлежаща на Стюарт Манли, собственик на книжарница. Манли и съпругата му го рамкирали и закачили зад касата в магазина. След като видели, че клиентите се вълнуват безкрайно, те направили няколко репродукции и ги разпродали. Именно оттогава плакатът става международно разпознаваем и широко свързван с вярата за британския стоицизъм и спокойствие. Първият тираж на оригинала е в почти 2 500 000 копия, но до 2012 г. се смяташе, че са запазени само 2 броя. По-късно, в предаване на BBC за издирване на антики се появиха още 20 копия.

Плакатът е проектиран в Министерството на информацията през лятото на 1939 г. и представлява съобщение от краля към поданиците, което трябва да успокои обществото и да предотврати масова паника. Дизайнът е завършен на 6 юли и е одобрен през август от министъра на вътрешните работи. Лозунгите трябвало да бъдат разпространени в рамките на 24 часа след обявяването на война на територията на страната. Една година по-късно, след като Великобритания устоява на натиска на германците, почти всички плакати са изпратени за рециклиране поради недостиг на суровини като целуолозата.

По материали на британската преса и artprice.bg