Изкуство

Осем супер интересни филма от кинофестивала в Кан

С пълното съзнание, че не можем да обхванем вселена като кинофестивала в Кан, подготвихме кратък списък със заглавия, от които да започнем изследването й.

Осем супер интересни филма от кинофестивала в Кан

С пълното съзнание, че не можем да обхванем вселена като кинофестивала в Кан, подготвихме кратък списък със заглавия, от които да започнем изследването й. Ето кои са те:

 

The Beguiled

София Копола, която по традиция дебютира филмите си на големи фестивали, и този път не направи изключение. The Beguiled e римейк на класическия филм на Дон Сийгъл и Клинт Истууд от 1971 г. със същото заглавие. Историята тук обаче е представена през гледната точка на жените в пансиона, които помагат на ранен войник от Съюзническата армия по време на Гражданската война (Колин Фарел). В главните роли са Никол Кидман, Ел Фанинг, Ангури Райс, Уна Лорънс и др. Очаква се по кината от 23 юни.

 

Wonderstruck

Новият филм на Тод Хейнс с Джулиан Мур е екранизация на едноименния илюстрован роман на Брайън Селзник. Романът проследява две сюжетни линии – историите на малките мечтатели Бен и Роуз. Бен е разказан с думи, а Роуз – с илюстрации. Очакваме да видим как ще бъдат представени те и във филма.

 

Okja

Филмите на Бонг Джун Хо са оригинални, цветни и провокиращи, а в този участва и ексцентричната Тилда Суинтън! Лентата разказва за момиче, което спасява най-добрия си приятел Окджа (Оkja), симпатично слоноподобно добродушно създание, отвлечено от голяма безскрупулна корпорация. Филмът е на Netflix и излиза на 28 юни.

 

Ismael’s Ghosts

Тази година кинофестивалът в Кан беше открит с Ismael’s Ghosts на Арно Деплешен, който събира Матийо Амалрик, Марион Котияр и Шарлот Генсбур, за да разкаже историята за Исмаил, кинорежисьор, оттеглил се в Рубе, за да живее като отшелник в компанията на духовете си.


 

Happy End

Михаел Ханеке е разпознаваем за широката публика най-вече с шедьовъра си „Пианистката”. Тази година 75-годишният режисьор представя в Кан най-новия си филм Happy End, в който участват Жан-Луи Трентинян, Изабел Юпер, Матийо Касовиц, Лаура Верлинден, Тоби Джоунс. Сюжетът разказва за драматичните обрати в едно семейство на фона на кризата с бежанците в Европа.

 

You Were Never Really Here

Новият филм на режисьорката Лин Рамзи с Хоакин Финикс разказва за „брутален и измъчван правораздаващ мъж на спасителна мисия”. Достатъчно като загатване, за да възбуди голямо любопитство.

 

Тhe Killing of a Sacred Deer

Тhe Killing of a Sacred Deer на Йоргос Лантимос („Омарът”) е с участието на Никол Кидман и Колин Фарел и разказва за проспериращ хирург, принуден да направи огромна жертва заради приютения от него тийнейджър, вследствие на което животът му се разпада.

 

In the Fade (Aus dem Nichts)

В новия филм на Фатих Акин участва Даян Крюгер, която досега никога не е играла на немски. Крюгер влиза в ролята на жена, която, след като загубва сина си при терористичен атентат, решава да потърси отмъщение.