Неделен книжен клуб

"Оставих те да си отидеш", Клеър Макинтош

За домашното насилие - престъпление, което трудно стига до залите на съда.

"Оставих те да си отидеш", Клеър Макинтош

Поглеждайки се отстрани, не мога да не забележа, че характерът ми с неговите особености се проявява и в такива дейности като четенето. След периоди на интензивно, дори лакомо четене сякаш настъпват едни по-лениви, в които не просто чета бавно, но и четивата ми са от така наречените "развлекателни" жанрове. В такъв един момент отворих "Оставих те да си отидеш" на Клеър Макинтош. [[more]] Това е дебют на започналата в оксфордски полицейски участък кариера британска авторка, която с първия си роман се задържа 13 седмици в топ 10 на "Сънди таймс". Ако като мен сте били с нагласата да преминете отгоре-отгоре по редовете с мисълта, че това не е нещо от ежедневието, предупреждавам, че книгата не е такъв тип криминален роман. В този трилър Клеър Макинтош преработва емоциите и мислите си от преживяната тежка загуба на сина си и тези от опита си в службата. Тази зашеметяваща смес ни показва колко сме податливи понякога на манипулации и как сами превръщаме себе си в жертва, позволявайки на някой страхливец да се чувства господар на тялото, живота и душата ни.

Един трагичен инцидент, чийто извършител бяга, е поводът на бавно разгръщащия се разказ, в който се запознаваме с полицейската работа и служители, с живота в провинцията, от големия град през малкото живописно селище на красивия уелски бряг. Зад всичко това бавно, парче по парче, пред нас се изправя ужасяващата реалност на домашното насилие, участници в което сме всички ние. Защото обществото, макар и вече да не е със същото отношение като в миналото, все още не прави необходимото, за да създаде нетърпимост. Насилие, въвличащо в съучастие жертвите си, смразяващо кръвта ни с делничността си.

Като почитател на магичната природа на Уелс, отбелязвам оздравителното и възстановяващо действие на книгата. Отделно, струва ми се, корицата не е това, което е необходимо на този роман. Подвежда и създава очаквания за история от типа на "Мълчанието на агнетата".