От А до Ям: Мариновано бяло сирене

От А до Ям: Мариновано бяло сирене
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Идеята за мариноване на сирене е от онези простички и гениални неща, които променят живота. Ефектът е епичен. Маринованото сирене можете да сервирате и само с чаша студено просеко в личния си happy hour, но то може да присъства и във всяка една пролетна и лятна салата, във всяко плато с мезета, а добавено в сандвичи, вдига нивото им с няколко степени. Ароматизираният зехтин, който остава в бурканчето, е ценен за овкусяване на всичко – от салати до барбекю.Няма никаква рецепта – можете да опитвате да ароматизирате сиренето си с възможно най-разнообразни треви и подправки. Най-приятно е, когато те идват от балкона ви (някои съвети за отглеждане на подправки на балкона можете да намерите тук).

Имаме голям късмет, защото сред сирената, подходящи за мариноване българското бяло сирене (и особено козето) е номер едно! Освен него идеално се мариноват и моцарела, гръцка фета, халуми, солена рикота и др.

Няма никакви правила освен може би, че е препоръчително сиренето ви да престои в зехтина 3-4 дни и дори седмица, преди да го опитате.

Начин на приготвяне:
Нарежете сиренето на кубчета. Пригответе ароматните си треви: свежа мащерка, риган и мента има в моето бурканче днес. Подправките са едра морска сол, зърна черен и червен пипер, пеперончино за лек пикантен вкус накрая. Напълнете бурканчето с кубчетата и подправките и залейте със зехтин до ръба. 

 

Да си призная честно, докато подготвях тази статия, не се сдържах и отворих бурканчето почти веднага - учудих се, че сиренето вече имаше аромат на мента и мащерка само един час след като го бях приготвила. 

Точно за обяд! Съчетах готовите вече кюфтета от тиквички (рецептата можете да намерите тук) с арабски хляб, свежа салата и домати! Облизахме си пръстите и спокойно мога да кажа, че с това открихме лятото!

 Повече от Елена можете да намерите на фейсбук страницата Italian Days.

 

Елена е щастливо градско момиче, хранещо най-разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.