От А до Ям

От А до Ям: Защо е важно да пием по 8 чаши вода на ден?

В разгара на горещините е много важно да си напомняме да пием вода и да защитаваме тялото си от дехидратация.

От А до Ям: Защо е важно да пием по 8 чаши вода на ден?

В разгара на горещините е много важно да си напомняме да пием вода и да защитаваме тялото си от дехидратация. 

Човешкият организъм съдържа 70% вода. При бебетата този процент е 75, а при възрастните хора е 50. Водата служи, за да пренася нутриенти из тялото и да отвежда от него токсини. Също така играе роля в терморегулацията на организма, баланса на минералните соли, храносмилането. Поради тези причини през деня е важно да се пие 1,5 л вода, а по време на летните жеги – 2 л. Това са по-скоро количествата, които гарантират, че няма да се чувстваме жадни и че ще сме достатъчно хидратирани. Реално обаче те зависят от много други фактори – пол, възраст, динамика на живот, околна среда, дали човек е здрав или болен, бременност и кърмене и т.н.

Проблемът с пиенето на вода е в това, че не се сещаме. Сещаме се, когато сме жадни, но този стимул се появява, когато организмът е вече в стрес. Ето защо и децата, и възрастните хора по-скоро трябва да се научат да пият достатъчно вода преди, а не след като са ожаднели.

Съществуват трикове, които помагат в изграждането на правилен навик да се пие по малко и на често вода – най-вече да носим вода със себе си, да си поставяме цели и време за изпълнение. [[more]] Някои хора изпитват трудност да пият "чиста вода", защото са свикнали с газирани напитки, които обаче са висококалорични и не утоляват жаждата. Най-добрият избор е да приготвяме напитките си у дома – например изстудени чайове без захар, ароматизирани с мента или плод. Можем и да овкусим водата си с малко сок от лимон или резен лайм.

Изборът на подходяща бутилка също е трик – и възрастните, и децата се чувстват стимулирани да пият вода, ако бутилката (или чашата) са красиви.  

Откъде идва правилото на осемте чаши?

Това правило касае друга мерна единица, не литри. "8 чаши от 8 унции" вода е лесен начин да се запомни количеството (около 1,9 л).  При всички положения, ако пием 8 чаши от 200 мл, ще покрием минималното количество вода за деня.