Момичешки тайни

От Джейн Ръсел до Анджелина Джоли - как се е променял идеалът за красота през годините?

Слаби тела и опънати лица, това е формулата на днешната представа за красота.

От Джейн Ръсел до Анджелина Джоли - как се е променял идеалът за красота през годините?

Много се е изписало за онази идеална представа за женска красота, която въплъщава естетическите стойности на човечеството и същевременно отразява духа на времето. В различните епохи тя се е променяла успоредно с нравите, културата, религията, за да ни напомни, че всяко време ражда своите герои и своите красавици.

Ако се обърнем назад обаче, и то не толкова назад във времето, а в първите следвоенни години, ще видим, че красавиците на XX век са много повече човешки същества, отколкото днешните икони. Помислете за всички филмови звезди, поп звезди и топ модели – слаби тела и опънати лица, това е формулата на днешната представа за красота. За всички тях тегло от 45 килограма ги изпраща в свръхтежка категория. За сравнение – една от най-големите красавици на 80-те, Лилиан Ръсел, е тежала цели деветдесет килограма! Нито една от знойните хубавици на последните десетилетия на XX век нямаше да може да си намери работа днес.

Ето кои са иконите на красотата от 40-те години до днес и как са се променяли те, за да стигнем до фетишизирания кльощав крак на Анджелина Джоли в наши дни…

[[gallery]]